• Advertisement

Pravilnik PoljoForuma

Pravila, saveti i uputstva, predlozi i pitanja

Moderator: PoljoForum

Pravilnik PoljoForuma

Nepročitan postod GROMOVNIK » 09 Feb 2012, 00:25

PoljoForum je skup podforuma iz različitih oblasti poljoprivrede. Pristup PoljoForumu je dostupan svima. Registracija na forum je obavezna za sve koji žele da na forumu pišu nove teme i odgovaraju na postojeće. Urednici PoljoForuma su globalni moderator, moderatori kategorija i administrator.

1. Pravila ponašanja, pisanja i načina komunikacije među članovima:

- Na PoljoForumu su zabranjene teme i poruke koje podstiču na nacionalnu i versku netrpeljivost. Takve teme i poruke će odmah biti obrisane bez upozorenja člana koji je prekršio pomenutu zabranu. Svakom članu koji ponovi ovakav prekršaj biće zabranjen pristup forumu.
- Teme sa političkim sadržajem će takođe biti izmenjene ili obrisane u skladu sa odlukama urednika.
- Svaka poruka koja je uvredljiva prema drugom članu ili članovima ovog foruma biće odmah obrisana, a autoru ovakve poruke će biti zabranjen pristup forumu shodno dogovoru izmedju moderatora i administratora. Svako sledeće kršenje pravila foruma od strane istog autora biće sankcionisano trajnom zabranom pristupa forumu.

2. Način pisanja

Nije poželjno sledeće (svaka poruka ovakve sadržine biće obrisana od strane urednika bez upozorenja):

- "Prazne" teme: Otvaranje teme bez ikakvog naslova, teksta, opisa ili objašnjenja na osnovu kojeg je moguće zaključiti šta je autora teme podstaklo da otvori temu i o čemu želi da se diskutuje. Ovo uključuje i teme sa porukom u kojoj se nalazi samo link ili fotografija bez ikakvog opisa.

- Neodređeni naslovi: Davanje temama neodređenih naslova iz kojih se ne može zaključiti o čemu se u temi radi. Teme moraju da imaju naslove koje odgovaraju sadržaju i koje u nekoliko reči najbolje opisuju sadržaj teme.

- Neodređene poruke: Postavljanje poruka koje sadrže linkove bez ikakvog opisa na koje stranice vode ti linkovi i šta se na njima može naći. Zbog čestog postavljanja linkova koji nemaju veze sa temom, takve poruke koje sadrže samo link neće biti proveravane već odmah obrisane.

- Pisanje velikim slovima: Pisanje naslova tema ili kompletnih poruka velikim slovima nije dozvoljeno i takve teme ili poruke će biti odmah obrisane.

- "Off-topic": Pisanje poruka u okviru date teme koje u potpunosti ili većim delom nemaju veze sa njenim naslovom. Ponekad se ne može izbeći da neki deo poruke nema veze sa naslovom teme u okviru koje se nalazi. U takvim situacijama urednik može dozvoliti da takav deo poruke ostane, ali takođe, zadržava pravo da je obriše kasnije ako proceni da to može dovesti do daljeg skretanja sa teme.

- Nekonstruktivna rasprava: Pisanje poruka u kojima se podstiče nekonstruktivna rasprava. Ukoliko odgovarate na nečiju poruku dobro razmislite šta ćete napisati, da li ste zaista u pravu i imate li dokaza za svoju tvrdnju.

- Postavljanje velikih fotografija: Nije poželjno postavljanje velikog broja velikih fotografija u okviru poruke. Takve fotografije se sporo učitavaju, čak i onima sa bržim vezama, i time iritiraju posetioce koji možda i ne žele da pogledaju sve fotografije. Ako niste u mogućnosti da postavite "thumbnail"-ove, u tom slučaju postavite samo linkove prema Vašim fotografijama.

- Nepotrebno citiranje: Izbegavajte da citirate bez potrebe i nemojte koristiti dugme "citiraj" umesto dugmeta "odgovori" kad odgovarate na poruku. Nije dozvoljeno kopiranje čitave poruke jer ako odgovarate na čitavu poruku dovoljno je samo da napišete ime/nadimak člana foruma kome je upućen odgovor. Ukoliko odgovarate na delove teksta budite precizni i izdvojte samo one delove na koje odgovarate. Poruke u kojima odgovarate na prethodnu poruku obično ne treba uopšte da sadrže citat jer se lako može videti na šta se odnosi Vaš odgovor. Poruke koje sadrže citate prethodnih poruka u celosti, biće odmah obrisane bez upozorenja.

- Nepotrebne poruke: Pisanje nepovezanih i kratkih poruka koje služe tek da bi se nešto reklo.

- Piraterija: Nije dozvoljen bilo kakav vid piraterije, odnosno korišćenje tuđe intelektualne svojine bez dozvole autora. Nemojte tražiti i postavljati skenirane knjige, časopise, video i foto materijale, itd, za koje nemate usmena ili pisana odobrenja autora.

Poželjno i pravilno pisanje na Poljoforumu je pisanje konstruktivnih poruka koje se sastoji od činjenica i tačnih i proverenih informacija za koje postoje dokazi koji nisu iz druge ruke "čuo sam" i "neko mi je rekao". Cilj svih nas je kvalitetna diskusija na teme koje se tiču poljoprivrede.

3. Besplatno oglašavanje:

Besplatno oglašavanje je dozvoljeno isključivo u forumu "Mali Oglasi". Pravila oglašavanja su detaljno objašnjena u tom podforumu od strane moderatora.

4. Prava urednika:


Urednici PoljoForuma – administrator, globalni moderator i moderatori, imaju pravo da obrišu ili pomere svaku temu za koju smatraju da je to potrebno. Administratori zadržavaju pravo da isključe sa foruma i zabrane pristup PoljoForumu bilo kom korisniku za koga smatraju da se ponaša mimo osnova pristojnog ponašanja ili za koga je utvrđeno da je nastavio da krši pravila foruma i nakon upozorenja od strane administratora ili moderatora.

Svi postovi na PoljoForumu su vlasnistvo osoba koje su ih napisale. Shodno tome PoljoForum kao forum, administrator, globalni moderator i moderatori ne snose nikakvu odgovornost ukoliko dodje do bilo cega nastalog kao posledica posta na forumu.
GROMOVNIK
 

Povratak na PoljoForum.rs - Sve u vezi foruma

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

  • Advertisement