• Advertisement

PoljoForum uputstva - Teme i postovi

Moderator: PoljoForum

PoljoForum uputstva - Teme i postovi

Nepročitan postod GROMOVNIK » 02 Okt 2012, 12:58

Dobrodošli na http://www.poljoforum.rs. Hvala Vam što ste odlučili da nam se pridružite.

Teme i postovi

Nakon registracije na PoljoForum, čitanja pravila i foruma, poželjno je, nije neophodno, da se predstavite temom u forumu Predstavljanje članova.

U narednih par koraka objasnićemo ukratko kako da otvorite novu temu i odgovorite na post.

Novu temu može otvoriti svaki registrovani član. Nije neophodno da imate određen broj postova ili da ste određeni vremenski period na forumu. PoljoForum je podeljen na 9 kategorija (Poljoprivredna zajednica, Mehanizacija, Ratarstvo.....) koje sadrže 39 foruma a ti forumi nekoliko desetina podforuma. Zastupljena je svaka veća oblast poljoprivrede.

Pravilo administracije Poljoforuma prilikom postavljanja nove teme je da pažljivo odaberete kategoriju i forum gde ćete postaviti temu.
Ukoliko pogrešite kategoriju ili forum vaša tema će biti premeštena u pripadajuću kategoriju ili forum.
Ukoliko ne poštujete pravila za postovanje malih oglasa, oglas će biti obrisan.
Ukoliko spamujete sledi blokiranje korisničkog naloga.

Nakon odabira odgovarajuće kategorije tj. foruma, novu temu otvarate klikom na dugme Nova tema, kao što se vidi na sledećoj slici.
Slika

Nakon toga otvoriće Vam se strana prikazana na sledećoj slici.
Slika

Strelicama su označena glavna polja editora poruka.
 • Prva strelica označava polje gde trebate upisati naslov teme koju postavljate. Trudite se da naslov ima smisla sa temom koju hoćete da postavite da bi drugim korisnicima predočili šta sa postom koji se nalazi u temu hoćete kazati.
 • Leva strelica prikazuje centralni deo ili glavni deo tekst-post editora gde kucate tekst posta. Prilikom kucanja na raspolaganju su Vam razne opcije od formatiranja teksta do ubacivanja slika i video zapisa u post, koje se nalaze u gornjem delu tekst-post editora na tri zelene linije. Detalje ovih opcija objasnićemo u narednim uputstvima.
 • Strelica desno označava popularne smajlije, možete ih koristiti prilikom pisanja posta da bi izrazili neko osećanje koje ne možete kazati tekstom u postu. Izbegavajte da u postovima postavljate samo smajlije, ti postovi biće brisani bez upozorenja.

Na sledećoj slici se nalazi donji deo tekst editora. Od tri dugmeta u redu koja su označena strelicom, za početne korisnike najbitnija su dugme Pregled i Pošalji.
Slika

 • Klikom na dugme Pregled u gornjem delu tekst editora prikazaće Vam se poruka kakvu će korisnica foruma videti. Naime ako poruka sadrži slike, video zapise, neko posebno formatiranje teksta, prilikom kucanja u editoru Vi to nećete videti već ćete videti tkz. sirov tekst sa komandama za formatiranje. Da bi Vam ovo bilo jasnije pogledajte uputstvo za BB editor.
 • Klikom na dugme Pošalji, otvarate Novu temu i prvi post u njoj.

Gornjim tekstom je opisno kako otvarate Novu temu i ujedno prvi post u njoj. Ukoliko hoćete da odgovorite na post u već postojećoj temu koju pratite, kliknite na dugme Odgovori koje se nalazi u donjem levom uglu na kraju teme, kao što možete videti na sledećoj slici.
Slika

 • Klikom na dugme odgovori otvara Vam se tekst-post editor koji smo opisali u prethodnim delu teksta. Pratite to uputstvo.
 • Ukoliko želite da brzo odgovorite na Post, možete koristiti Brzi odgovor koji isto možete videti na slici, on se nalazi na kraju zadnje strane posle zadnjeg posta. Ne poseduje opcije za formatiranje teksta ali ih podržava, međutim potrebno je znati formate BB kodova.
 • U polje za tekst napišite poruku koju želite i kliknite na dugme Pošalji, čime ste dali svoj odgovor u temi
 • Opcija Citiraj koja se nalazi u gornjem desnom uglu posta u temu, isto može da koristi za odgovaranje na post u temi, s tim što klikom na tu opciju citirate određeni post u temi na koji hoćete ili da odgovorite ili da pitate. Klikom se otvara tekst-post editor koji će u prozoru za pisanje teksta imati već tekst posta koji citirate koji je ograničen opcijom Quote u zagradama. Kao što smo rekli pre, prilikom kucanja u tekst editoru vi ne vidite kako će izgledati post,već klikom da dugme pregled vidite šta i čemu služe ove dve reči u zagradama. Evo kako to izgleda slikovito.

Odgovaramo korisniku Nesha na post u temi o gljivama i hoćemo da citiramo njegov post.

Slika

Kliknemo na opciju citiraj i otvara nam se sledeći prozor.

Slika

Kao što vidite na slici, u polju za post je citiraj post korisnika Nesha i oivičen opcijama Quote. Nakon što napišete tekst vašeg odgovora klikom na dugme Pregled,
Slika

prikazaće Vam se sledeći deo ekrana.
Slika

Kao što vidite opcija Quote koju vidite u tekst editoru oivičene zagradama, u postu izgledaju sasvim drugačije. Prilkom korišćenja opcije Citiraj (Quote), obratite pažnju na sledeće stvari:

 • Post koji citirate, ukoliko ne želite da citirate ceo možete izbrisati određene celine, eventualno linkove ka slikama i video zapisima da ne bi opterećivali sam forum, ali ni u kom slučaju ne brišite zagrade i opcije Quote, inače odgovor neće biti prikazan pravilno u temi.
 • Odgovor započnite u novom redu ispod zadnje opcije Quote.
 • Nemojte citirati poslednji post u temi ako vaš odgovor sledi ispod njega, podrazumeva se da odgovarte na njega.
GROMOVNIK
 

Povratak na Uputstva za članove

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

 • Advertisement