• Advertisement

Lucerka

Ratarske kulture, iskustva, saveti, vrste

Moderator: zorancile

Followers: EmPe, gokibec, PAROSHKI, draganpan, mikisha

Lucerka

Nepročitan postod cukaneca » 03 Dec 2011, 21:50

Lucerka je višegodišnja biljka koja se iskorišćava 5-7 godina o čemu treba voditi računa pri smeni useva u plodoredu.Monokultura joj ne odgovara i na isto mesto je treba sejati posle 3-4 godine ali je svakako dobro da ovaj razmak bude što veći jer će biti manje problema sa zamorom zemljišta,bolestima i štetočinama.Ponovna setva lucerke na isto mesto može biti onoliko godina koliko je predhodno na tom mestu eksploatisana. Kao predusevi pogodujoj: kukuruz, krompir, kupusnjače, jednogodišnje leguminoze i strna žita. U letnje-jesenjem roku setve predusevi su najčešće žitarice koji su nešto lošiji predusevi od okopavina. Lucerku ne treba sejati ako su za predusev primenjeni herbicidi na bazi prometrina jer on nepovoljno deluje na razvoj biljke.
Za uspešnu proizvodnju lucerke zemljište treba da bude duboko, rastresito, plodno i sa povoljnim vodno-vazdušnim režimom što joj omogućava bolje snabdevanje vodom i hranivima za maksimalnu produktivnost i dugotrajnost. Zahteva srednje -teška zemljišta neutralne reakcije tipa černozem, livadska crnica, gajnjače, aluvijumi.
- Lucerka je jedna od najosetljivijih biljnih vrsta na kiselost zemljišta.Za gajenje lucerke su podesna zemljišta sa reakcijom PH 6,6 -7,5.Optimalna PH vrednost može da varira u zavisnosti od: zbijenosti, sadržaja humusa, i drugih osobina zemljišta.Kisela zemljišta sa malim količinama Ca kao što su pseudoglej, opodzoljena gajnjača, deluvijalna i slična zemljišta su manje pogodna ili sasvim nepogodna za gajenje lucerke.
- Lucerka se može gaiti i na slabo kiselim zemljištima tipa pseudoglej ako se predhodno obavi melioracija ovog zemljišta, regulisanjem vlažnosti i kalcifikacijom, kao i unošenjem organskih i mineralnih đubriva.
- Odmah nakon žetve strnine koja je ove godine kasnila zbog kasnijeg početka vegetacijonog perioda treba odraditi plitko oranje ili tanjiranje na dubini 10-12 sm. Ova mera ima za cilj podsticanje nicanje korova,sprečavanje gubitka vlage iz zemljišta i povećanje biološke aktivnosti mikroorganizama. Nakon dve nedelje do 10 avgusta treba obaviti kvalitetnu osnovnu obradu na dubini od 35-40 sm. i odmah posle izvršiti površinsku pripremu zemljišta kako bi bilo dovoljno vremena da se zemljište slegne.
- Predsetvena priprema zemljišta je važna agrotehnička mera za obavljanje kvalitetne setve. Ovom merom dovodi se setveni sloj u stanje sitne mrvičaste strukture. Površinski sloj mora biti slegnut jer samo na poravnatom i slegnutom zemljištu se može obaviti kvalitetna setva sa rasporedom semena na potrebnu dubinu. Priprema površine za setvu je znatno teža u kasno leto te su nakon oranja potrebni zahvati kao što su višestruko tanjiranje, površinsko usitnjavanje sa sleganjem tla. Ako se lucerka seje u neslegnuto zemljište seme ispadne u dublje slojeve iz kojih nemože da nikne.

Savetodavac ratarstva
Zoran Milosavljević
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Lucerka

Nepročitan postod cukaneca » 03 Dec 2011, 21:56

Lucerka i crvena detelina su najvažnije višegodišnje leguminoze na našim prostorima. Glavni razlog zbog kojeg se veliki broj proizvođača odlučuje da na svojim parcelama gaji ove vrste jeste pre svega visok prinos kvalitetnog sena. U četiri do pet otkosa godišnje, ukupna produkcija suve materije kod ovih vrsta kreće se i preko 18 tona po hektaru. Dobijeno seno, u zavisnosti od vremena košenja i načina čuvanja, odličnog je kvaliteta s visokim sadržajem sirovih proteina (18-22%), odlične svarljivosti, povoljnog aminokiselinskog sastava i s visokim sadržajem mineralnih materija, posebno fosfora i kalcijuma, kao i karotena, vitamina itd. Imajući u vidu da su genetski potencijali domaćih sorti lucerke i crvene deteline oko 20 tona suve materije po hektaru u godinama pune eksploatacije, nameće se zaključak da sve prednosti ovih vrsta u praksi nisu u potpunosti iskorištene. Prosečno ostvareni prinosi lucerke i crvene deteline kreću se od pet do šest tona po hektaru, a površine pod ovim usevima često se ranije razoravaju. Najčešći razlog su propusti u zasnivanju lucerišta koji vode prorjeđivanju sklopa biljaka, a samim tim smanjenju prinosa i kvaliteta krme, kao i dužini eksploatacije površina pod ovim usevima. Jedna od grešaka u zasnivanju lucerke i crvene deteline, koja se kasnije ne može ispraviti jeste pogrešan izbor parcele. Pri odabiranju parcela za setvu ovih vrsta obavezno treba proveriti kiselost zemljišta, jer je to limitirajući faktor za njihovo gajenje. Na pojedinim zemljištima, lucerka se može gajiti samo uz primenu mera kalcifikacije. U zavisnosti od stepena kiselosti zemljišta, preporučuje se unošenje dve do šest tona dehidratisanog kreča ili četiri do osam tona kalcijum-karbonata po hektaru zajedno sa osnovnom obradom. Crvena detelina je nešto tolerantnija prema zemljištima s visokim pH vrednostima. Površine na kojima su u poslednjih nekoliko godina primenjivane veće količine herbicida na bazi atrazina, ne treba koristiti za setvu leguminoza zbog spore razgradnje ovih preparata u zemljištu, a time i njihovog negativnog delovanja na leguminoze. Ukoliko se setva obavi na pogrešno odabrnim parcelama, lucerka često odlično krene, ostvari dobar sklop biljaka, pa čak i ostvari dva do tri otkosa, a zatim potpuno nestane. Nažalost, ovakve površine samo se mogu razorati.

Srđan Cvetković, dipl.ing. poljoprivrede
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Lucerka

Nepročitan postod cukaneca » 04 Dec 2011, 19:18

Prvi otkos lucerke u zasnivanju treba kositi u fazi punog cvetanja na visini pet do sedam centimetara . Kosidbom lucerke u fazi cvetanja postiže se dobar razvoj korenovog sistema i dobro formiranje krunice iz koje će u narednim porastima izbijati brojni pupoljci . Ako je napad korova intenzivan u luserištu u zasnivanju , a ostale mere borbe nisu primenjene ili nisu bile efikasne , može se pristupiti ranoj kosidbi da bi se suzbili korovi . Treba kositi kada su korovi u fazi pupoljenja , bez obzira na fazu razvoja lucerke . Visina košenja treba da je osam do deset centimetara , kako bi se lucerka što brže regenerisala , jer u narednom porastu brže raste od većine korova i zakorovljenost se smanjuje . Time se često mlade biljke lucerke oštete , pa je mnogo bolje primeniti druge mere borbe protiv korova ( hemijske mere ) , a da se kosidba obavi u najpogodnijem momentu za razvoj lucerišta u zasnivanju – puno cvetanje . Druga kosidba treba da bude na kraju vegetacione sezone. Ako je je raspored padavina povoljan ili se primenjuje navodnjavanje , lucerka u zasnivanju se može kositi i tri puta . Kosi se nešto više , pet do sedam centimetara , kako bi se mlade biljke što pre regenerisale .

Dipl.ing. Milisav Tiosavljević
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Lucerka

Nepročitan postod cukaneca » 24 Jan 2012, 23:02

Za ostvarivanje visokih i stabilnih prinosa, kvalitetne stočne hrane najbitniji faktor je izbor kvalitetne sorte prilagođene našim ekološkim uslovima gajenja.

Naši proizvođači poslednjih godina suočeni su sa pojavom stranih sorti lucerke na tržištu koje nisu prilagođene klimatskim uslovima naše zemlje (duge i hladne zime) tako da se ti usevi brzo proređuju i propadaju posle 2-3 godine.

Zato podsećamo proizvođače da gajenje lucerke stvorene radom naših oplemenjivačća donose prednost u odnosu na uvozne sorte ove višegodišnje leguminoze.

Visoki genetski potencijal domaćih sorti lucerke za prinos zelene krme preko 80 t/ha i 20 t/ha sena kao i eksploatacija lucerišta 5-7 godina mogu se postići adekvatnom tehnologijom gajenja i iskorišćavanja preporučenom od strane selekcionera,a prvi i najbitnoji uslov je upotreba kvalitetno deklarisanog semena.


dipl.ing. Miodrag Simić
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Lucerka

Nepročitan postod milos bota » 19 Mar 2012, 20:42

I kodmene danas posejano maopre završili

Slika SlikaSlika
Korisnikov avatar
milos bota
 
Postovi: 601
Teme: 30
Pridružio se: 04 Dec 2011, 13:06

Re: Lucerka

Nepročitan postod steva mrstanac » 19 Mar 2012, 21:07

Milose kojim si herbicidom tretirao pre setve lucerke? Mom caletu danas dali u apoteci Trefgal (galenika) i rekli da od tretiranja do setve treba da prodju 4 dana. Imas li kakvo misljenje o ovom herbicidu?
Korisnikov avatar
steva mrstanac
 
Postovi: 401
Teme: 4
Pridružio se: 29 Feb 2012, 13:04
Lokacija: Mrstane, Leskovac

Re: Lucerka

Nepročitan postod milos bota » 19 Mar 2012, 21:13

Nisam ničim prskao,kada se primi ondaću sa piratom i još nešta možda ubacim u kombinaciju,a što se tiče trefargala ili treflana mislim da to nisu skupi preparati i nemože da škodi može samo da pomogne
Korisnikov avatar
milos bota
 
Postovi: 601
Teme: 30
Pridružio se: 04 Dec 2011, 13:06

Re: Lucerka

Nepročitan postod steva mrstanac » 19 Mar 2012, 21:15

Hvala na ohrabrenju :ymhug: ja sam vec isprsko i cekam petak da posejem.
Korisnikov avatar
steva mrstanac
 
Postovi: 401
Teme: 4
Pridružio se: 29 Feb 2012, 13:04
Lokacija: Mrstane, Leskovac

Re: Lucerka

Nepročitan postod rus 82 » 19 Mar 2012, 21:54

ja posejao u subotu i nisam prskao, prskacu kad izadje
al bih voleo kada me glupani nebi mogli iznervirati. IDF No1
Korisnikov avatar
rus 82
 
Postovi: 1023
Teme: 4
Pridružio se: 24 Jan 2012, 21:00
Lokacija: šid

Re: Lucerka

Nepročitan postod rus 82 » 25 Mar 2012, 22:44

nikla kao cetka :D
al bih voleo kada me glupani nebi mogli iznervirati. IDF No1
Korisnikov avatar
rus 82
 
Postovi: 1023
Teme: 4
Pridružio se: 24 Jan 2012, 21:00
Lokacija: šid

Sledeća

Povratak na Kulture

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju

  • Advertisement