od nenad » 29 Feb 2012, 02:01
E sad mi je mnogo lakse .
Veliki pozdrav Provcu i Rebeljcu kao i svima ostalima .
Ne zamerite mi na stilu pisanja i izrazavanja [ Leskovacko govorno podrucje ] ne promenljivo.Jos davnih sedamdesetih godina za potebe Takova i Dzervina sadjena je crna oskorusa doneta iz Ukrajine . Neko ce se pitati odakle znam . Znam. Mnoge zemljoradnicke zadruge u Srbiji su [ koja je htela] uzimala je sadnice i sadila na svojim plantazama kao i ostalo voce . Kraj koji je bio najpoznatiji po gajenju crne oskoruse bio je Vlasotinacki -jablanicki okrug.Tih godina su moj deda i otac zasadili na svojoj livadi-njivi preko 400 sadnica .
Godine su prolazile i oni otisli a crna oskorusa ostala da se sama bori sa zubom vremena.Padne meni na pamet da ja to sredim i ocistim i dodjem do ,, eureke .. Te godine neko u Srbiji poce da siri crnu oskorusu pod novim nazivom [ aronija -sibirska borovnica ]. Pogledam i sve mi se kaze . Posto sam rasadnik drveca i ukrsnog siblja ja poceh i crnu oskorusu[ aroniju] jer je jos uvek bila ukrasan zbun. Ajde da se ne hvalim i sebe da ne uzdizem do nebesa ja cu vam reci sledece . Za zadnjih 30 godina probao ja i maline i kupine i dunju. I americke brusnice a i borovnice . Nisam sadio plantaze nego male parcele ali izvanredno uradjene [ imao sam razlog ] . To su bile parcele pod nadzorom nekog i za necije strucne analize .Ogledna polja svih jagodastih kultura . Kad sam ja imao albu i roksanu ,mislim da niko [osim instituta ] nije imao. Polanu i aroniju brilijantisimu a sada Loniceru kamcatiku i shishandru chinensis . I kaki jabuka sorte vanila kao ukras koji radja . I Actinidija arguta - sibirski kivi.Sve sam ja to sa na neki nacin sa naucne tacke gledista gajio i odrzavao. Pa drugovi ili prijatelji moji. Mozda gresim ali iskreno pisem jer mi dusa tako nalaze . Nisu sva mora slana i ne mogu sve biljke u Srbiju. Da se ne zanosimo izmisljotinama . Jedne godine sam negde na netu napisao jer nisam mogao da citam i gledam slike iz Amerike ili Rusije ili sa meseca . Rec je bila amer. brusnica . Radja kao luda , prinosi u Kaliforniji i na Neptunu mere se vagonima . Samo sto to nije pisalo. Bilo je dosta . Postavio sam pitanje svima . ,,daj neka mi neko pokaze slike amer. brusnice u rodu ali u Srbiju a ne bilo gde . Nema , nema , a onda sam ja pokazao slike mojih brusnica ali u zardinjerama na prozoru. Moze da rodi ali ceo dan ,,kopati,, za saku pirinca . To je strasno. To govorim i za aroniju. Kod nje je problem sto odlicno radja ali za nju je ovo pocetak. Zato svakog savetujem da ne zuri jer sledeca godina mozda donese nesto drugo. Polako ljudi moji da prvo nadjemo trziste pa cemo je lako razmnoziti.Pored onih 400 velikih sadnica posadio sam tacno 1 000 komada 2010 godine ali po principu spalira. Jednog dana kad se uguste , tu su makaze. Nikada nece doziveti makaze jer su ih odmah nakon nekoliko meseci poceli vaditi. Ko ih je krao neznam . Samo sam molio da ih ne bacaju [ neka ih posade ].Njiva mi je daleko od kuce a ja terenac[ poso na stranu].Na jednoj njivi sam posadio 300 i ove godine ocekujem prvi rod .One su mi najbolje . Imam i 150 sorbaronija koje su pocele prosle godine sa rodom. Imam 120 komada isto kalemljenih [ kao sorbaronija] ali na podlogu musmule kao posrednika . Za bliza uputstva na mejl se javiti.
Kod ove zadnje plod je mnogo krupniji ali nekako,,gnjecav,,kao kad bobica se skuva .
Sve ovo sto sam zapoceo , zapoceo sam samo iz jednog razloga . Da na jugu gde retko sta radi i funkcionise uradim barem nesto za svoj narod . Da neko od otkupljivaca ili preradjivaca razmisli i uradi nesto sto ja ne mogu. Da uposli barem 10 ljudi da imaju barem neku korist.
U saradnji sam min.polj. i polj.fak. kao i svih psss Toplickog , jablanickog i Pcinjskog okruga poceo sam sa sirenjem [ na male parcele] ovu biljku. Pod strucnim nadzorom prof. R B. Iz Nisa i mnogih vidjenijih ljudi mi smo nesto i uradili. 14 udruzenja po selima ali ne sok od nekoliko hiljada nego nesto sasvim drugo. Kao sto Azanjci sponosom izgovaraju rec Azanja kad im rodi kukuruz tako cemo i mi jednog dana da se ponosimo nasom juznom prugom sa centrom u leskovcu cija se komora zalaze za organsku proizvodnju u cemu je prva u Srbiji.
Svima zelim uspeh i pomoc ako treba u vezi svih kultura osim jagoda . Nece jagoda u mom kraju pa bog.
Provac , ako mozes javi mi se na mejl ili ostavi tvoj.
Sve vas pozdravljam i nudim ono sto znam. a znam mislim dovoljno da bih mogao da pomognem.