• Advertisement

Rakija na tradicionalni nacin

Proizvodi od voća, od ploda do gotovog proizvoda, iskustva i saveti

Moderator: PoljoForum

Followers: cukaneca, dfiskal, draganpan

Rakija na tradicionalni nacin

Nepročitan postod cukaneca » 04 Dec 2011, 09:02

dfiskal

Postovani,

Otvaram ovu temu,iz samo jednog jedinog razloga..Sta je sve prenoto usmenim predanjem,onako uz kazan hik!...sta mi je pricao deda...kako je resen ovaj,pa onaj problem oko kljuka, pa sto je kisela, pa sto smrdi na ovo,ono,hik..hik....itd...Ima tu i odlicnih resenja...itd...

Elem,i ovo treba zapisiti,za sva vremena...itd...da buduce generacije...znaju ...o cemu se tu zapravo radi .....
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Rakija na tradicionalni nacin

Nepročitan postod cukaneca » 04 Dec 2011, 09:03

Rebeljac-
За једно сто година казаћу унуцима и праунуцима овако: ако хоћете да печете ракију а нисте хтели да ме слушате идите и купите онај дебљи -Приручник за печење ракије- аутор Миша Дфискал.Ту вам је све лепо наведено па изаберите методу. Поздрав.
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Rakija na tradicionalni nacin

Nepročitan postod cukaneca » 04 Dec 2011, 09:04

Dfiskal-
Ребељац wrote:
Онда ће деда да их научи. Од швалерације до печења и препицања. Нешто паметно ће чути и од тебе! Поздрав.
hahahhaha, ma sto od mene,pa pametno,hahahh,pa ti si jbg. tehnolog, a ja zelim da budem zapisnicar,kao i Vuk Karadzic,do duse ,kada mu je "tetak" Crni Djordje prebio nogu sto mu je dao "2" (dvojku) iz "lepog pisanija"...nije znao da napise malo ,pisano slovo "z"...(Z sa kvacicom..ili ti najkom)...Ma predlozicu i tebe za pomocnika ministar poljoprivrede...hahha...samo ti pisi....
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Rakija na tradicionalni nacin

Nepročitan postod cukaneca » 04 Dec 2011, 09:05

Rebeljac-
Добро, записничар. Нећу децу да плашим са тобом.Вама из околине манастира не излази Ђорђије из главе. Чувајте се квачице. Нађи неки добар запис како се некада правила пецара за ракију!
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Rakija na tradicionalni nacin

Nepročitan postod cukaneca » 04 Dec 2011, 09:06

Draganpan-
POLAKO

Evo iskustva mog dede.

Kazan "lepak" znate li sta je to? ako neznate nacrtacu sutra

Ubaci kominu sljive

Ubaci u pecinu dva do tri drveta...

Dolije vodu na drvenom kapaku...

postavi krpicu na postavu i tanko drvce na izlazu iz lule da mu slucajno rakija ne podlizuje...

(normalno da je postavu ispraznio i malo ohladio vodu u tabarci...

E onda ode da bere kukuruz ili sprema drva pa... veceras cemo videti koliko je izgurala... "jeli daso"
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Rakija na tradicionalni nacin

Nepročitan postod cukaneca » 04 Dec 2011, 09:07

dfiskal

Ребељац wrote:
То је као кад би пријатеља дфискала, за пиле од три дана, питао јел пето или ћурка. Ја знам ал за њега нисам сигуран. Мора да сад заводи белешке. И то о ''женској'' врсти бакра!
Aloooo! @Rebeljac...kada ti spavas...pa..msm..poruka poslata pre 7 sati...sada je lokalno vreme 11:03 ..znaci u 4 h si bio vec za kompom..hahhahh...masala....

Elem,evo jednog malog doprinosa,ovo vec ne smem da nazovem tradicionalnom tehnologijom,...Covek kaze sledece:"U meku rakiju dodaj 2-3 kasike tucane ljute paprike ,najbolja je horgoska,i dobijas sigurno ,ljutu rakiju a i boju...i miris i ukus...a i ne treba ti prepek ...uposte....hik...ja probao ...hik"...Sta reci...nego svaka cast majstore...Naravno ovo ne savetujem nikome da uradi....

S postovanjem Misa D_fiskal
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Rakija na tradicionalni nacin

Nepročitan postod cukaneca » 04 Dec 2011, 09:08

zupa100




Još pamtim svog dedu kada je nalagao na kazan. Prošle su otad pa recimo 42-3 godine. Najbolje se sećam tih večeri, kada se skupi njegovo društvo, peku se krompiri u žaru ispod ložišta i pije se taza meka rakija. Ja sam trčao oko tabarke, bežeći od starijeg brata da me ne bije. U jednom trenutku sam udario bocu (ono gde izlazi rakija) i ona je spala sa cigli. Hteo deda da me zakolje.
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Rakija na tradicionalni nacin

Nepročitan postod cukaneca » 04 Dec 2011, 09:08

dfiskal


zupa100 wrote:
Još pamtim svog dedu kada je nalagao na kazan. Prošle su otad pa recimo 42-3 godine. Najbolje se sećam tih večeri, kada se skupi njegovo društvo, peku se krompiri u žaru ispod ložišta i pije se taza meka rakija. Ja sam trčao oko tabarke, bežeći od starijeg brata da me ne bije. U jednom trenutku sam udario bocu (ono gde izlazi rakija) i ona je spala sa cigli. Hteo deda da me zakolje.
Pa,sta si rekao dedi..msm.. nista sigurno...Ali si pomislio "Sto te ne ubi Tuta Bugarin"...msm. secam se i ja tih dozovljaja..ali kod ovog drugog dede ,po majci, a ovaj po ocu...on je isao po "knjigama",pisanje,belezenje pocetka fermentacije, kraj fermentacije...dnevne temperaure...kosovito vreme ,da,ne...ovo,ono ..znaci,bez terevenki...i iskljucivo se pila stara rakija i to prepecenica ...nikako mlada sa lule na trsku..."Jebem ti Nebo,kakva mlada rakija...evo ti pij proslogodinju ,ljutu...ovo nije za pice... govorio je lokanim degustatorima...itd..)
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Rakija na tradicionalni nacin

Nepročitan postod cukaneca » 04 Dec 2011, 09:09

Ребељац
Добар Вам дан радни народе ''ракијашки''.Сад уђох у кућу, попих са пријетељем ракијицу па реших да се обратим радном народу, овдашњем. Да видим дал су се дуови смирили. Јел чеп на бурету, још? Је...м ти ја мислио да сам најстарији деда у ''селу''. Кад оно ''пре 42-3'' ... Јел имаш ти све зубе, пријатељу?Дфискал па мора неко да ти додаје те крстиће, ја то радим ноћу да други не виде. Значи теорија је по оцу а пракса са пецаром по маминој линији. Човек је у праву, за казаном нова може само да се проба а стара је за пиће. Кад се пије млада оће неко да поједе и парче угља место кромпира.


dfiskal

Alooooo deda @Rebeljac,znaci ,rano si lega a kasno dosao kuci..ili vec...lolo jedna...ma salim,slavio si rodjenje unuke..Nego...slabo mi skupljate "nardone umotvorine".Bojim se da mi tema ne "zamre",a znam da tu ima "mesa" za pisanje..slicno onoj mojoj poruci kada covek dodaje ljutu tucanu papriku,horgosku..mekoj rakiji da postane "ljuta" ..msm. i miris i ukus...Jos samo da u nju "ugradi" ..1-2 kg pecenja..neku svezu salatu...itd..

Sto se tice mojih zuba..sve sam ih pogubio prilikom skidanja cepova sa burica..jbg...slab sam u ruke...pa racunam 'ajd zubima mi je lakse...Smatram da smo nas 2-3 (dvojica- trojica) naj stariji u "selu"...msm...adekvatno broju zuba u vilici...i dlaka na glavi (sedih ili ih nemomo...)

Znaci...'ajd..malo se angazuj za "umotvorine"...

S postovanjem Misa D_fiskal
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Rakija na tradicionalni nacin

Nepročitan postod cukaneca » 04 Dec 2011, 09:12

Ребељac
Ја сам пио два - три дана ал тебе за зубе нисам ни питао. Шта се гураш. Питао сам оног ''изнад тебе'' што прича приче кад је мали био, Жупљанин. Него не одговара. Што се тиче паприке у справљању ракије традиционалном технологијом немој да окривљујеш људе из Хоргоша. Могу да се наљуте. Зар мислиш да је ''наша'' паприка лошија. А то што смо, као, нас 2-3-ца најстарији па ''највише'' знамо ниси у праву. Немој да децу потцењујеш јер ми смо, све што знамо, сазнали зато што нас је интересовало и што то волимо као и зато што нисмо кадри попити свакојако ђубре. За умотворине треба инспирација јер не могу се сетити свега што сам чуо ако не сагледам ситуацију у којој се неко налази. Својом грешком, лењошћу или из незнања. Одох да одморим напаћену душицу и да ставим зубе у чашу. (СМАЈЛИ: нема) Поздрав дфискал.



zupa100

Rebeljac, nije da se sad izvlačim, ali maltretirao me je ADSL. Što bi rekli ovi Mišini ulazio sam i izlazio jok, ne me šiša. Evo od jutros radi "dvesta na sat", pa evo odgovora. Što se zuba tiče, u pravu si. Fali po neki, ali saborski još stoje, Bog ih živeo hahaha. A paprika i to još horgoška? Ja bih pre stavio župsku ranu, ima šmek na Župu (opet hahaha). Jedan poznanik kada ima prehladu u jedan deci polovnjače (50 %), zukne kesicu bibera mlevenog. Kada to "žvajzne" možete da naslutite reakciju. Kija i ... na sve moguće otvore na telu. A i plače, valjda se setio na pokojnu baba Stoju! To nije za film, ali za dokumentarac 100% jeste. I pomogne mu "to", jer prehlada ode po skraćenom postupku. Nikad nisam probao, nisam još poludeo. Ha ha ha!!!

A što se teme tiče, ih ima da pišemo o tome, ima toga dosta. Za danas evo jedne. Znam da ljudi kada napune kazan i pre nego što ga poklope, stave bobice od kleke, tako da po prepeku iste, ima šmek na klekovaču. Isprobano!

Pozdrav Srđan!



dfiskal

Postovani ministre i buduci pomocnice ministra @ rebeljac,naravno i ostali,

Za kleku,dobra fora i zapisano....mada bih ja to stavljao u prvu frakciju posto idem u prepek..no ,dobro, "radi" sigurno..isto ,tako , ljudi stavljaju sveze voce u prvu frakciju...naravno nikako, kljuk...itd...Znaci ,zapisano...hahahha

Dobra ti je ova sa "saborskim zubima"...kod nas se to zove "paradna postavka"...verovatno zbog konja...pa zubi u konja...itd...msms. ima logike...Za ADSL...ne vazi prica udji-izadji...moze da bude "kilav" zbog opterecenja servera,komunikacije sa servorom..itd...Znaci ili radi kako treba..i/ili maltretira...znaci ne vazi poslovoca:"Devojka je dobra,ali malo je trudna".. msm...ili jeste trudna ili nije ..ne moze "malo" .itd

Pozdrav



Ребељац

Жупа 100. Овај, дфискал, нам додељује титуле само тако. Те министар, те замениче и оглав би да нам стави какав је.Све се мени чини да би он да буде Председник Владе. Па мсмс. Немој да не запишеш случајно, ко шпијун бога ти.

Иначе слажем се да се стави свежег воћа у поједине ракије при препеку. Не нека количина већ, као што је неведено, пар бобица.



dfiskal

Ребељац wrote:
Жупа 100. Овај, дфискал, нам додељује титуле само тако. Те министар, те замениче и оглав би да нам стави какав је.Све се мени чини да би он да буде Председник Владе. Па мсмс. Немој да не запишеш случајно, ко шпијун бога ти.
Иначе слажем се да се стави свежег воћа у поједине ракије при препеку. Не нека количина већ, као што је неведено, пар бобица.
hhahhhh...naravno ,misli se na Vladu nase male mesne zajednice.......Predsednik se bira koncenzusom,kao i podpredsenik i ostali ministri po principu ...msm..cija je kosa naj belja...ko ima najmanje zuba u glavi...itd...Elem..daj neki recept....narodnih umotvorina...itd
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Sledeća

Povratak na Voćarski proizvodi

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

  • Advertisement