• Advertisement

Emisija Agro Dan

Pregled značajnijih poljoprivrednih emisija koje se emituju na domaćim TV kanalima

Moderator: PoljoForum

Favorites: Agro Dan, Alen1991
Followers: Perobt

Re: Emisija Agro Dan za 18.03.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 18 Mar 2020, 11:21

Emisija ,,Agro dan" za sredu, 18. mart, donosi i ove teme:

Uprava za agrarna plaćanja saopštila da zbog proglašenja vanrednog stanja, poljoprivrednici koji nisu podneli zahtev za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u 2020. godini, to ne moraju da čine. Na osnovu poslednjeg preseka stanja iz 2019., sredstva će im svakako biti isplaćena.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije od premijerke zatražio da se, uz posebne mere opreza, dozvoli kretanje pčelarima starijim od 65 godina do pčelinjaka. Saopšteno i da se otkazuje svečano otvaranje pogona “Naš med” u Rači, zakazano za 27. mart.

Na poslednjem sastanku stočara u Stejanovcima, u organizaciji Asocijacije stočara Srema i Mačve, jedna od tema bila i afrička kuga svinja. Tom prilikom istaknut značaj prevencije zaraze, naročito u tom regionu, poznatom po uzgoju domaćih svinja.

Šest opština u Srbiji uključeno u projekat, u kom žene iz ruralnih područja uče kako da pokrenu, i sopstvenu proizvodnju predstave na virtualnom tržištu. Tokom šest meseci, oko 120 žena, više od 300 sati pohađalo predavanja i praktični rad.

Veliki pehar za najbolje vino na internacionalnom ocenjivanju vina od kadarke, održanom proteklog vikenda u mađarskom gradu Kiškerešu, ove godine dolazi u Srbij. Vino Rapsodija 2015 vinarije ’Tonković’ apsolutni pobednik ovog prestižnog takmičenja.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2250
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 19.03.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 19 Mar 2020, 09:25

„Agro dan“ za četvrtak, 19. mart, donosi i ove teme i aktuelnosti:

Povodom odluke o zabrani izlaska građanima starijim od 65, odnosno 70 godina, predsednik Aleksandar Vučić istakao da deo poljoprivrednog stanovništva te starosne dobi, mora da obavi setvu kukuruza, soje i repe.

Počela setva šećerne repe u Vojvodini. Ratari kažu da se taj posao odvija prema planu, tvrde da ima dovoljno repromaterijala, ali da problem predstavlja značajan nedostatak vlage u zemljištu.

Kao kompletno rešenje za rano suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u kukuruzu, kompanija Sindženta preporučuje preparate koji se mogu primenjivati do trećeg lista razvoja useva.

Iz Republičke direkcije za robne rezerve obavestili učesnike Javnog poziva za naturalnu razmenu merkantilnog kukuruza za tovnu junad, da će zbog vanrednog stanja, otvaranje ponuda biti obavljeno bez prisustva Ponuđača.

Novim izmenama Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku, uvedene posebne olakšice u uslovima otplate kredita za nabavku životinja za priplod, a od sada i za dalji tov.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2250
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 20.03.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 20 Mar 2020, 09:40

Današnji ,,Agro dan" donosi:

Svaki poljoprivredni proizvođač, koji mora da obavlja poljske radove u vreme zabrane kretanja, ima obavezu da podnese zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja. Odobrenje potrebno u slučaju primene neophodnih agrotehničkih mera, a posebno radi zaštite zasada od mraza.

Svim poljoprivrednicima biće isplaćeni podsticaji za biljnu proizvodnju, kao i subvencije za nabavku malih traktora. I proizvođači koji do sada nisu podneli zahtev dobiće novac do kraja marta, na osnovu zahteva iz 2019, poručuju iz Uprave za agrarna plaćanja.

Prolećna setva kukuruza mogla bi početi za oko dvadesetak dana u nižim regionima i na toplijim zemljištima. Poljoprivrednici ne treba da strahuju od nedostatka repromaterijala, kažu stručnjaci i ističu da gotovo svi ozbiljni proizvođači već imaju obezbeđen semenski materijal i đubrivo.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije, Dobrivoje Radović, apelovao na poljoprivrednike koji uzgajaju to voće da započnu radove u zasadima. Poručuje da se strogo pridržavaju higijenskih mera kako bi se predupredila mogućnost širenja virusa corona.

U suzbijanju jednog od najznačajnijih parazita jabučastog voća, koji prouzrokuje bakterioznu plamenjaču, Erwix, novi biofungicid kompanije Agrounik, pokazao izuzetnu efikasnost. Koristi se pre otvaranja cvetova, u punom cvetanju i precvetavanju.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2250
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 21.03.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 21 Mar 2020, 09:32

Subotnje izdanje emisije ,,Agro dan" donosi:

Zbog novonastale situacije, Republička direkcija za robne rezerve u stalnom kontaktu sa skladištarima. Građanima poručuju da Srbija ima dovoljno žitarica, šećera, ulja, mleka, junadi koja se mogu preraditi u meso.

Vlasnici i korisnici, isključivo biljnih zasada, koji treba da sprovedu određene agrotehničkih mere, treba da se obrate Upravi za zaštitu bilja mejlom ili telefonom, kako bi im se omogućilo kretanje.

Setva suncokreta na pragu. Poljoprivredni stručnjaci savetuju da se ta kultura seje kada temperatura zemljišta na dubini setve bude na nivou prozvodnog minimuma za klijanje i nicanje, odnosno 8 do 10 C.

Korona virusi prisutni kod svih vrsta životinja. Međutim, do sada nije utvrđeno da se vrste i sojevi koji cirkulišu kod domaćih životinja u Srbiji, mogu preneti na ljude i dovesti do poremećaja zdravstvenog stanja, tvrde stručnjaci.

„Mursijano granadina“, nova rasa koza poreklom iz Španije, prvi put stigla u Srbiju, zaslugom profesora Ljubiše Petrovića i njegovog preduzeća. Ideja da se uzgojem te rase unapredi proizvodnja mleka i mlečnih prerađevina u Srbiji.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2250
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro dan za nedelju, 22.03.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 21 Mar 2020, 23:40

Nedeljno izdanje emisije "Agro dan" donosi:

I za voćare zbog zaštite zasada od mraza i za pčelare zbog prolećnih radova, kao i za druge poljoprivrednike potrebna dozvola nadležnih za boravak na posedima - od 8 sati uveče do 5 ujutru.

Gradske vlasti iz Sremske Mitrovice obezbedile nesmetane uslove za setvu svojim poljoprivrednicima. I uz poštovanje svih upozorenja, radovi će biti obavljeni na vreme.

Zbog blage zime, razne štetočine prete pšenici. Iz kompanije Syngenta poručuju da je pravo vreme da se primeni zaštita fungicidima.

Setva šećerne repe počela i u čenejskom ataru u Vojvodini. Ratari sigurnije ove godine u dobre prihode.

U plastenicima u Selevcu kod Smederevske Palanke ove godine povrtari počeli uzgoj u saksijama. Po savetu stručnjaka ovakva proizvodnja neophodna posle ispošćavanja zemlje.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2250
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 23.03.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 23 Mar 2020, 11:59

,,Agro dan" za ponedeljak, 23. mart, donosi i ove aktuelnosti:

Dozvole za boravak van svojih domova moraju da traže i poljoprivrednici. Ministarstvo obezbedilo posebne telefone i mejl za tu svrhu.

Iako nema dokaza da se korona virus prenosi preko hrane, Uprava za veterinu izdala posebna uputstva za rukovanje namirnicama.

I vojvođanski fondovi poljoprivrdnicima ponudili odlaganje otplate kredita. Nema zateznih kamata, a plaćanje izostalih rata podeljeno do kraja ugovorenog roka.

Zbog povećane tražnje na prehrambenom tržištu, veća i trgovina i u obimu i novcu na Produktnoj berzi.

I u niškom ataru pšenicu neki ratari seju i na površinama većim od 50 hektara. Prinosima zadovoljni posle primene agrotehničkih mera.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2250
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 24.03.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 24 Mar 2020, 09:30

„Agro dan“ za utorak, 24. mart, donosi:

Poljoprivrednici i zadrugari Srbije prilagodili rad vanrednom stanju i sve spremili za prolećnu setvu. U toku tehnička obrada, tretiranje stajskim đubrivom, a uskoro počinje i prskanje pšenice protiv korova i bolesti.

U Banatu, u poređenju sa drugim područjima pokrajine, suncokret se najviše seje. Na interesovanje ratara utiče i nagoveštaj otkupljivača da će novi rod plaćati tri-četiri dinara više nego prošle sezone.

Nacionalna asocijacija poljoprivrednika Srbije nadležnima predložila da se dozvoli ratarima i “rad u trećoj smeni”. To bi značilo da poljoprivrednik koji ostane na njivi posle 20 časova, može da radi i tokom noći.

U slučaju obavljanja neophodnih poslova iz oblasti stočarstva, svaki proizvođač dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Sektoru za poljoprivrednu inspekciju. Rok za odgovor 48 sati od prijema poruke.

Uzgoj ukrasne živine, rasnih koka atraktivnog izgleda, sem hobija, može da predstavlja i izvor pristojne dopunske zarade. Odgajivači ne bi trebalo previše da ukrupnjavaju jata, jer kvantitet nepovoljno utiče na kvalitet.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2250
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 25.03.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 25 Mar 2020, 09:46

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Kajsije i breskve na udaru mraza, zbog toga što prve cvetaju u proleće, ali niske temperature nisu uništile sav rod ovih voćki na jugu Srbije. Stručnjaci podsećaju da paljenje guma ispod krošnji, orošavanje u zoru, kao i tretiranje preparatima na bazi aminokiselina, može zaštiti voće od mraza.

Pod uticajem blage i suve zime, uz neuobičajeno toplo vreme krajem februara i početkom marta, vegetacija prilično poranila. Ukoliko niske temperature potraju, u Podunavskom okrugu najugroženiji zasadi kajsije, breskve i nektarine, po površinama i najdominantniji u ovoj regiji.

Prolećna setva počela samo za šećernu repu, dok će za ostale kulture, zavisno od vremenskih prilika, startovati između 1. i 15. aprila. Iz Udruženja Žita Srbije ističu da ratarima treba omogućiti kretanje između 5.00 i 20.00 časova, kako bi taj posao mogao da bude završen na vreme.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio da će kvasac krenuti prema pekarama, a u naredna dva do tri dana i ka prodaji u trgovinskim lancima. Ministarstvu trgovine predložiće zabranu izvoza, dok se ne snabdeju sve domaće trgovine.

Visoka otkupna cena i prosečan prinos od tone i po po jutru čine uzgoj leblebije unosnim poslom za poljoprivrednike koji obrađuju manje površine. Prerađevine, u vidu finog brašna ili ljuspica sa visokim sadržajem belančevina, sve traženije kao zdrava hrana.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2250
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 26.03.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 26 Mar 2020, 09:50

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

Pšenica će proći bez ozbiljnijih posledica zbog snega u martu, a uljanoj repici više smetao mraz tokom prethodnih dana. Padavine će pomoći da zemlja nadoknadi nedostatak vlage i ne predstavljaju opasnost za prolećnu setvu.

Aktuelne vremenske prilike ne pogoduju tek iznikloj šećernoj repi. Do početka zahlađenja, prema raspoloživim podacima, tom kulturom posejano oko 60 odsto površina, a nakon što prođe ovaj hladni talas videće se prave razmere štete.

I pre zahlađenja i snega, malinari u ariljskom kraju imali problem da u uslovima vanrednog stanja, obave neophodne radove u svojim zasadima. Izuzetno teško se nalaze radnici za vezivanje malinjaka, a malina ne može da čeka.

Otkako se virus COVID 19 pojavio u Srbiji, stanje na farmama, prema rečima veterinara, uobičajeno. I sami stočari, svesni važnosti poštovanja preporuka o smanjenu socijalnih kontakata, veterinare pozivaju samo u hitnim slučajevima.

Na molbu Saveza pčelarskih organizacija Srbije, omogućeno da na pčelinjak mogu da idu i pomoćnici, bez obzira na to jesu li članovi poljoprivrednog gazdinstva. Iz SPOS-a napominju da ne sme doći do zloupotreba ovih dozvola.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2250
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 27.03.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 27 Mar 2020, 09:21

„Agro dan“ za petak, 27. mart, donosi:

Najpogubniji po voće bili mrazevi od -2 do -6 stepeni, na severu Vojvodine. Prema prognozama stručnjaka, kasije stradale oko 90 odsto, breskve između 50 do 60, koliko i trešnje u tek podignutim voćnjacima, gde nije bilo zaštite.

Za razliku od voćara i stručnjaka u Vojvodini, u centralnoj Srbiji procenjuju da martovski sneg neće loše uticati na voćnjake. Prema sadašnjim vremenskim uslovima i stanju u zasadima, predviđaju dobru godinu što se tiče rodnosti.

Bez obzira na uvođenje vanrednog stanja zbog korona virusa, radovi u polju ne mogu da se odgode. Proteklih dana u Sremu počela setva šećerne repe, a poljoprivrednicima dozvoljeno da, uz određene uslove, na njivama ostaju i nakon zabrane kretanja.

Za stimulisanje rasta i razvoja biljaka i veći prinos povrtarskih kultura, kompanija Agronuk preporučuje Slavol. Primenom Unistarta, pre setve, povećava se plodnost zemljišta, dok probleme uzrokovane stresnim uslovima, poput mraza i suše, uspešno rešava Amiksol.

Poljoprivredne stručne savetodavne službe preduzimaju sve propisane mere za zaštitu zaposlenih i poljoprivrednika od pandemije korona virusa Savetodavci i dalje na raspolaganju proizvođačima, ali uz izbegavanje neposrednog kontakta.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2250
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

PrethodniSledeća

Povratak na Poljoprivredne emisije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

  • Advertisement