• Advertisement

Emisija Agro Dan

Pregled značajnijih poljoprivrednih emisija koje se emituju na domaćim TV kanalima

Moderator: PoljoForum

Favorites: Agro Dan, Alen1991
Followers: Perobt

Re: Emisija Agro Dan za 14.09.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 14 Sep 2020, 08:33

Emisija ,,Agro dan" za ponedeljak, 14. septembar, donosi i ove aktuelnosti:

U toku proces obrade zaheva za subvencije namenjene mladim poljoprivrednicima, čija je dodela odložena za jesen. Uskoro izdavanje prvih rešenja, a zatim i isplata sredstava, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Poljočuvarska služba u Zrenjaninu otkrila 500 hektara uzurpiranog državnog poljoprivrednog zemljišta. Vrednost nezakonito posejanih useva između 25 i 30 miliona dinara.

Berba duvana na plantažama uzgajivača u Hrtkovcima u punom jeku. Površine pod duvanom u Sremu iz godine u godinu rastu, pre svega, zbog sigurnog tržišta i garantovane isplate.

Ovih dana u toku berba plodova na najvećoj organskoj plantaži šipurka u Srbiji. Početno ulaganje po hektaru oko hiljadu evra, a evropski otkupljivači kupuju sav rod za farmaceutsku i prehrambenu industriju.

Slobodan uzgoj koka nosilja unosan, ne traži velika ulaganja, niti mnogo truda. Za početnike predstavlja dobru dopunu kućnog budžeta, a može da preraste i u mnogo ozbiljniji posao.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2373
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 15.09.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 15 Sep 2020, 08:14

Emisija ,,Agro dan" za utorak, 15. septembar, donosi i ove teme:

Srbija "apsolutno sigurna" u prehrambenom smislu, ali i šire. Naša zemlja izvozila hranu i u najtežim trenucima, izjavio ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, govoreći o spremnosti za eventualni novi talas epidemije.

Po proizvodnji smrznutog voća, Srbija zauzima drugo mesto u Evropi, odmah iza Poljske, sa 34,2% ukupne proizvodnje. Najveći deo otpada na smrznutu malinu, kupinu i nešto manje borovnicu, dok udeo višnje prilično oscilira.

Kruševački Rubin od pre desetak dana vrši otkup grožđa od poljoprivrednih proizvođača, koji će trajati do kraja oktobra, po potrebi i duže. Prinos i kvalitet grožđa ove godine niži nego lane, zbog loših vremenskih uslova.

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika 26. septembra, u Novom Sadu, organizuje svečanu dodelu nagrada po konkursu „Poljoprivrednik budućnosti". Dobitnici dobijaju i put u Brisel, na sastanak evropskog veća mladih poljoprivrednika.

U Banoštoru ove godine, skromnije nego inače, održani 24. Banoštorski dana grožđa. Zbog situacije sa korona virusom izostala mnoga dešavanja na manifestaciji, ali početak berbe grožđa i proizvodnje vina, ipak obeležen.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2373
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 16.09.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 16 Sep 2020, 08:28

„Argo dan“ za sredu, 16. septembar, donosi:

Počela žetva soje i kukuruza, a s prvim otkosima i priče o prodaji ovogodišinjeg roda. Prinos soje podbacio, ali će cena biti viša nego lane, dok kukuruz ima odličan rod i zadovoljavajuću cenu, kažu stručnjaci.

Do kraja septembra veliki deo površina pod kukuruzom u podrinjskom kraju biće skinut sa njiva. U proizvodnoj godini sa dosta padavina, procenjuje se da će prosečni prinos biti oko 10 tona suvog zrna po hektaru.

Odmah nakon skidanja useva, zemljište treba pripremati za sledeću godinu, a prvi korak predstavlja duboko oranje. Za taj posao bitno izabrati dobar plug, a pri tom, voditi računa i o snazi traktora, napominju stručnjaci.

Кaravan “Izađi mi na teglu”, ove sezone krenuo 11. septembra i obići će 12 gradova do velikog finala 10. oktobra u Beogradu. Broj ekipa smanjen sa 15 na 10, uz obaveznu fizičku distancu između štandova i takmičara.

U Mesnoj zajednici Sastavci, u ponedeljak, 21. septembra, biće održane regionalne Seoske igre Srbije. Pobednik stiče pravo nastupa na Državnom prvenstvu Seoskih igara Srbije, u Vrnjačkoj Banji, od 25. do 27. septembra.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2373
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 17.09.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 17 Sep 2020, 08:27

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Srbija godišnje proizvede 11.000 tona pasulja, s površine od 9.000 hektara. Otkup domaćeg roda u 2019. utrostručen, u odnosu na petogodišnji prosek, što ukazuje da se poljoprivrednici sve više okreću toj kulturi.

Proizvođači prolećnog belog luka iz severnobanatskog sela Vrbica, u opštini Čoka, izborili se da vrbički beli luk dobije zaštićeno geografsko poreklo. Pod belim lukom u tom ataru trenutno ima ukupno oko 30 hektara.

Prinosi crvene začinske paprike podbacili za 30 do 40% zbog nepovoljnih klimatskih uslova. Kvalitet roda, u fabrici za sušenje i mlevenje začinske paprike ocenjuju kao solidan i očekuju dobru proizvodnju.

Naučni projekat “Antares” stigao na pola puta. Stručnjaci Instituta BioSens, sumirajući postignute rezultate, došli do podatka da 30 do 40 odsto poljoprivrednika već koristi neki vid digitalne tehnologije.

Poljoprivredno prehrambena škola “Stevan Patrović Brile” u Rumi, upisala 53 učenika na smerovima veterinarski i poljoprivredni tehničar i pekar. Rad škole donacijama pomažu pokrajinske i republičke institucije.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2373
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 18.09.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 18 Sep 2020, 08:27

„Argo dan“ za petak, 18. septembar, donosi i ove aktuelnosti:

Prema trenutnom stanju na tržištu, uljarice bi mogle da budu najveće iznenađenje sezone – cena soje povoljna za proizvođače i iznosi 350 evra po toni. Ove godine dobro prošli i malinari, a očekuje se i visoka cena jabuke.

Uprkos nestabilnom tržištu svinja, kikindska preduzeća Galad – Jedinstvo, koja posluju u okviru kompanije ''Matijević'', ostvaruju solidnu dobit. Ove godine uložili oko tri miliona evra za unapređenje proizvodnje tovljenika.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, rod paprike na otvorenom smanjen, pogotovo u leskovačkom kraju, najvećem snabdevaču domaćeg tržišta. Cena tog povrća na pijacama porasla za 20 do 30 odsto, u odnosu na prošlogodišnju.

Vinogradari i proizvođači vina pogođeni pandemijom korona virusa, zbog pada prodaje, tokom poslednjih šest meseci, za oko 50 odsto. Nadaju se pomoći države, a puno očekuju i od usavršavanja zakona koji će regulisati tu delatnost.

Region Srema važi za najpogodniji za razvoj vinskog turizma u Srbiji. Najviše mogućnosti svakako ima opština Irig, sa zabeleženom posetom od blizu 32 hiljade turista, tokom prošle godine.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2373
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 19.09.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 19 Sep 2020, 08:25

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas Vam je pripremila sledeće teme:

Zakon o šemama kvaliteta za poljoprivredno-prehrambene proizvode pružiće pravni osnov za zaštitu geografskog porekla na evropskom tržištu. Već pripremljene specifikacije za fruškogorski lipov med, ariljsku malinu i pirotski kačkavalj.

Globalno tržište ogranskih namirnica i napitaka u stalnom porastu, ali zbog pandemije dodatno uvećana tražnja. I u Srbiji rapidno raste proizvodnja organske hrane, a voće ima najveći izvozni potencijal.

Pogon „Naš med“ u Rači povećao otkupnu cenu bagremovog meda na 6,19 evra po kilogramu. Odličan kvalitet domaćeg meda i usklađenost sa evropskom regulativom, potvrdile i dve nemačke laboratorije.

Udruženje vinogradara i voćara „Visovi” iz Кljajićeva, nije odustalo od svojih manifestacija. Uz primenu propisanih mera, prošle nedelje organizovali 11. Dane vesele mašine i 8. Zlatni destilat rakije šljivovice.

Zbog trenutne situacije izazvane pandemijom, Grad Vršac i Turistička organizacija, neće organizovati klasične Dane berbe grožđa. Manifestacija će biti obeležena izložbama i turističkim programom, 19. i 20. septembra.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2373
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 20.09.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 21 Sep 2020, 08:16

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

Posle pojave afričke kuga svinja, područje od 10 km oko sela Aleksandrovac kod Negotina proglašeno ugroženim. Ministarstvo poljoprivrede saopštilo da sve službe preduzimaju potrebne mere kako se bolest ne bi raširila.

Ministarstvo poljoprivrede predložiće dopunu Uredbe o novim podsticajima za prodaju utovljene junadi. Pred Vladu će stići predlog da se objedini isplata postojeće i dodatne premije i da se dozvoli izvoz žive junadi.

Soja iz dana u dan sve traženija na domaćem tržištu. U odnosu na prethodnu nedelju cena ove uljarice viša za 7,5 odsto. Pšenica takođe skuplja a kukuruz zadržao prošlonedeljnu cenu.

Srpskom vinarstvu stiglo veliko priznanje. Belo vino Trijumf iz Vinarije Aleksandrović u jakoj konkurenciji proglašeno za najbolje belo vino Balkana.

I pored košenja i, po prvi put, tretiranja hemijskim sredstvima na 50 hektara, koncentracija polena ambrozije u Pančevu daleko iznad dozvoljene granice. Najveći problem zapušteni posedi i obodi njiva.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2373
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 21.09.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 21 Sep 2020, 08:33

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Prinos šećerne repe iznad proseka, prema prvim procenama. Ali, količina roda i količina šećera veoma različiti na pojedinim parcelama, zbog razlika u količini i učestalosti padavina u Srbiji.

Zahuhtava se posao na branju kukuruza. Rod i u srednjoj Srbiji veoma dobar, uglavnom od 6 do 8 tona, a rekord od 10 tona očekuje se na njivama gde su primenjene sve agrotehničke mere.

Poljoprivreda stabilizirajući stub ukupnih privrednih tokova u Srbiji i u doba pandemije. Obezbeđuje i prehrambenu sigurnost zemlje za naredne dve godine, poručuju stručnjaci.

I pored manjeg roda jabuka u Srbiji, za bar oko 5 odsto, stručnjaci najavljuju rekord u izvozu i zaradu od 600 miliona evra. Voćari mogu biti zadovoljni i cenama koje su veće nego prošle godine.

Srpski konjak, pod nazivom „plementio piće“, koje se pravi od šljive, iz destilerije Zarić u Kosjeriću jedinstven u svetu. O kvalitetu svedoči i to da sve količine završe u izvozu.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2373
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 22.09.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 22 Sep 2020, 08:29

„Argo dan“ za utorak, 22. septembar, donosi:

Proizvodnja organske hrane jedan od najprofitabilnijih sektora u agraru. Samo u prethodne tri godine, u Srbiji povećane površine pod organskom proizvodnjom za gotovo 50%, izjavio ministar Branislav Nedimović.

Dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla za ariljsku malinu značiće višu cenu i zaštitu tog srpskog "brenda". I pirotski kačkavalj, proizveden na tradicionalan način, više neće imati konkurenciju.

Nastup na predstojećem Sajmu etno hrane i pića u Beogradu biće jeftin i dostupan većini malih proizvođača. Namera organizatora da ove godine, na taj način osiguraju atraktivan plasman, uz povoljnije uslove.

Razvoj eAgrar platforme olakšaće registraciju za oko 400.000 gazdinstava i podnošenje zahteva za podsticaje. To će biti jedan od glavnih prioriteta Saveza za hranu i poljoprivredu, a prvi rezultati očekuju se sledeće godine.

Vinovoj lozi pogodovala sezona bez ekstremnih temperatura i većih vremenskih neprilika, ocenjuju stručnjaci. Bitno da u narednom periodu ostanu povoljni vremenski uslovi, bez obilnih padavina.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2373
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 23.09.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 23 Sep 2020, 08:29

„Argo dan“ za sredu, 23. septembar, donosi i ove aktuelnosti:

U setvi pšenice, upotreba deklarisanog semena, umesto onog sa tavana- investicija, a ne trošak. Stručnjaci i predstavnici Ministarstva poljoprivrede napominju da se tako povećava prinos i kvalitet pšenice.

Loši vremenski uslovi tokom leta uticali na manji rod i veću cenu paprike. Proizvođači čuvenog leskovačkog ajvara ne očekuju rekordnu godinu, ali nastoje da održe kvalitet i zadovoljstvo kupaca, pa ajvar neće poskupeti.

Proizvođači krompira, u selima podno planine Suvobor, ove godine zadovoljni i kvalitetom i prinosom krompira. U pojedinim njivama, krtole skoro deset puta veće nego prethodnih godina.

U Srbiji, prema raspoloživim podacima, registrovano 613 proizvođača jakih alkoholnih pića. Proizvodnja voćnih rakija zauzima značajno mesto u izvozu, koji je za prošlu godinu iznosio 5,6 miliona evra.

Banoštor prednjači u etno i vinskom turizmu, a tamošnji vinari zajedno sa raznim udruženjima, promovišu nadaleko čuvena vina. Udruženje “Majkina radionica” izrađuje suvenire od kojih, kažu, može dobro i da se zaradi.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2373
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

PrethodniSledeća

Povratak na Poljoprivredne emisije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

  • Advertisement