• Advertisement

Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mesa

Iskustva i saveti iz oblasti gajenja ovaca i koza

Moderator: todor

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod Nemanja_st01_58 » 02 Sep 2012, 21:00

Kod mene se zimska peciva, jagnje prase jare, kolju i usoljavaju dan pre pecenja, npr na Tucin dan se kolje a na Badnji dan pece :) Po literaturi i nauci meso bi trebalo da se priprema najranije 24h posle klanja da bi prosao rigor mortis, ili grc muskulature posle smrti.
Sto se tice letnjih peciva, zbog vrucine i muva obicno se ujutru kolje, soli i odmah pece.
Korisnikov avatar
Nemanja_st01_58
 
Postovi: 125
Teme: 1
Pridružio se: 26 Avg 2012, 11:10
Lokacija: Krusevac/Beograd

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod milossoumi » 02 Sep 2012, 21:09

Ja kad koljem rigor mortis traje pola sekunde druze. 8-x :ymdevil:
kakva godina,koliko kise i vode,ubi nas vreme ko granom,svi cute,niko nista,drzava ce ipak naplatiti svoje. . .
milossoumi
 
Postovi: 3631
Teme: 19
Pridružio se: 21 Avg 2012, 23:07
Lokacija: Kragujevac-Golocelo

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod Nemanja_st01_58 » 02 Sep 2012, 21:18

Da nisi i ti od onih sto kolju po kucama :)
Korisnikov avatar
Nemanja_st01_58
 
Postovi: 125
Teme: 1
Pridružio se: 26 Avg 2012, 11:10
Lokacija: Krusevac/Beograd

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod milossoumi » 02 Sep 2012, 21:28

Klao jedno vreme sad me ne zovu vise,plase se za snajke. . . :ymdevil: :ymbilly:
kakva godina,koliko kise i vode,ubi nas vreme ko granom,svi cute,niko nista,drzava ce ipak naplatiti svoje. . .
milossoumi
 
Postovi: 3631
Teme: 19
Pridružio se: 21 Avg 2012, 23:07
Lokacija: Kragujevac-Golocelo

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod Nemanja_st01_58 » 02 Sep 2012, 22:27

Slika
Slika
evo kako izgledaju kada se zakolju na Tucin dan pa se peku na Badnji dan, ovaj put su bila prasad ali isto tako budu i jagnjad i jarad
Korisnikov avatar
Nemanja_st01_58
 
Postovi: 125
Teme: 1
Pridružio se: 26 Avg 2012, 11:10
Lokacija: Krusevac/Beograd

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod Sarbanac » 02 Sep 2012, 22:54

Miloš kolje ispod repa.
m.youtube.com/watch?v=voE3eb4a8nE
Korisnikov avatar
Sarbanac
 
Postovi: 2652
Teme: 24
Pridružio se: 04 Dec 2011, 22:23
Lokacija: Šarbane ub

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod milossoumi » 02 Sep 2012, 22:56

Vala sve cesce vidim kako se izreka "novi kasapi kolju pod rep" ostvaruje po mnogim pitanjima u ovcarstvu.
kakva godina,koliko kise i vode,ubi nas vreme ko granom,svi cute,niko nista,drzava ce ipak naplatiti svoje. . .
milossoumi
 
Postovi: 3631
Teme: 19
Pridružio se: 21 Avg 2012, 23:07
Lokacija: Kragujevac-Golocelo

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod Sarbanac » 08 Sep 2012, 20:54

Ipak je specijalitet. Ćevap od ovčijeg mesa. Meso od vrata 50% plećka 40% pauflek 10% so 2,2%. Ohlađeno meso iseći na manje komade i usoliti. Ostaviti 6 do 12h na hladnom. Samleti na što krupniju rešetku. Dobro izmesiti što duže to bolje. Opet na hladno 12h. Premleti na sitnu rešetku pa mesiti. Posle stajanja na hladnom od 12 sati spremno za upotrebu. Nama fali još tih 12 sati al smo radili malu probu na teflon i mogu vam reći odlično je. Da dodam i recept za kiselo kozije mleko. 1 kisela pavlaka i jedan jogurt u mlako mleko 3litra. Posle 12 sati stajanja na toplom u frižider da se ohladi. Rajko širi dezinformacije da ja muzem kozu. To radi moja verenica.
m.youtube.com/watch?v=voE3eb4a8nE
Korisnikov avatar
Sarbanac
 
Postovi: 2652
Teme: 24
Pridružio se: 04 Dec 2011, 22:23
Lokacija: Šarbane ub

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod MIRKOPOZEGA » 08 Sep 2012, 21:02

Sarbanac bez ovog postupka nema dobrog cevap mesa,bilo koje da je.Cini mise da si izabrao malo socniju varijantu uuh i uuf,da sam blize.Odlican primer i kao savet kako pripremiti meso. :ymapplause: :ymapplause: :ymapplause:
Korisnikov avatar
MIRKOPOZEGA
 
Postovi: 3347
Teme: 4
Pridružio se: 20 Avg 2012, 23:58
Lokacija: Пожега

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod milossoumi » 08 Sep 2012, 22:35

Muzes,muzes,nemoj sad tu da se vadis,videli te ljudi,Srbija je malo selo jos i ovaj internet sad. . .
kakva godina,koliko kise i vode,ubi nas vreme ko granom,svi cute,niko nista,drzava ce ipak naplatiti svoje. . .
milossoumi
 
Postovi: 3631
Teme: 19
Pridružio se: 21 Avg 2012, 23:07
Lokacija: Kragujevac-Golocelo

PrethodniSledeća

Povratak na Ovčarstvo i kozarstvo

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju

  • Advertisement