• Advertisement

Recept za pravljenje jabukovog sirceta

Sve o tovnim pilićima

Moderator: todor

Followers: EmPe, MilanM, oki67

Recept za pravljenje jabukovog sirceta

Nepročitan postod MilanM » 24 Okt 2012, 17:13

Ovde mozemo da pisemo recepte za pravljenje jabukovog sirceta.

Ovaj recept koji cu napisati je recept od coveka koji pravi izvrsno jabukovo sirce a jos bolju rakiju od sljiva :)

Koriste se jabuku ko kakve ima ili nadje (najbolje bi bile divlje ili domace neprskane) kako koja jabuka padne isitni se (moze da se isecka na sidne kriske, samelje u vedinici za meso, smulja ili izrendise) ukloni se pokvaren ili skapan deo ubaci se u posudu plasticnu ili drvenu, prelije vodom i jabuke se pritisnu necim da ne plutaju po povrsini.Stavi se malo secera, (na bure od 50l ide maksimalno pola kilograma secera, moze da se ubaci i kvasca ko hoce da brze stigne) i stavi se na nekom mestu gde ce ga grejati sunce. Moze se pokriti gazom, ja sam ostavio otvoreno bure da one sitne musice ulaze, kada pocne da hvata belu krpu, to obicno biva posle skoro 2 meseca ako bude ovakvo suncano vreme kao sto je bilo septembra i oktobra, moze da se procedi i da stoji napolju dok ne krenu temperature ispod 0 onda se unosi u neku prostoriju gde nece zalediti i tako stoji do prolecakada moze da se koristi za upotrebu.

Meni je ovo prva godina da ga pravim, jutros sam probao iz prvog bureta koje je pocelo da hvata belu sluz/krpu i tek je pocelo da kiseli pa se sad razmisljam dal da ga takvo dam pilicima.
MilanM
 
Postovi: 164
Teme: 2
Pridružio se: 03 Dec 2011, 00:14

Re: Recept za pravljenje jabukovog sirceta

Nepročitan postod Maximus Ruralis » 24 Okt 2012, 18:33

Slicno smo mi spremali,tj.zena,ali mislim da je dodavala sirce i to oko 5 litara na 200 l bure + onaj mali kvasac,ali secer mislim da nije.Provericu tacno pa kacim,a i od jednog cice uzecu recept,ali tek kada bure stigne iz Carapanije.
Moz da bidne,al ne mora da znaci...!!!
Korisnikov avatar
Maximus Ruralis
 
Postovi: 1360
Teme: 12
Pridružio se: 09 Dec 2011, 21:47
Lokacija: Raska

Re: Recept za pravljenje jabukovog sirceta

Nepročitan postod Mrvica » 24 Okt 2012, 22:52

@Maximus nemam jabuke posekli smo voćnjak napravili kuće,ne isplati se kupovati jabuku kad je trebamo jesti,jesi li imao spontani,ma jel to bure toliko vredno što ga ne vraća kad si mu lepo dao bezobrazluk.Pozdrav.
Kaludjer koji je prodao svoj ferari
Korisnikov avatar
Mrvica
 
Postovi: 569
Teme: 1
Pridružio se: 09 Avg 2012, 19:00
Lokacija: Leskovac

Re: Recept za pravljenje jabukovog sirceta

Nepročitan postod Maximus Ruralis » 25 Okt 2012, 11:53

Evo nekoliko recepata za proizvodnju jabukovog sirceta.Mrvica kaze da nema racuna da se kupuju jabuke.Ja mislim da ima,jer se za proizvodnju koriste one male sitne kisele,a kod nas ih trenutno otkupljuju po 16 dinara.
-http://kakonapraviti.net/jabukovo-sirce.html
-http://www.naturamedica.info/pravljenje-jabukovog-sirceta-i-njegova-korisnost.

Kako je danas stiglo bure iz Carapanije,vratio sam ga i od cice cuo kako on sprema sirce.Jabuke divljake umelje,doda nehlorisane vode,2-3 kg secera i jedan mali pekarski kvasac.Bure drzi na suncu pokriveno i kada oceni da se stvorilo sirce tada cedi kroz gazu i sipa u staklene balone.Kaze da je vazno da se baloni sa sircetom nekoliko dana ne zatvaraju do kraja,tri-cetiri dana,a zatim ih hermeticki zatvori i drzi ih na suncu.Mogu da vam kazem da cica mlati lepe pare sa sirrcetom,jer se kupuje za lek.
Kada sam pomenuo mali pekarski kvasac,da napomenem da ga pre stavljanja u bure umota u gazu.Kaze da se umesto pekarskog kvasca moze koristiti i nakupljena ovrsina sa bureta koja se skine,osusi na suncu i koristi kod sledece ture spremanja jabukovog sirceta.
Moz da bidne,al ne mora da znaci...!!!
Korisnikov avatar
Maximus Ruralis
 
Postovi: 1360
Teme: 12
Pridružio se: 09 Dec 2011, 21:47
Lokacija: Raska

Re: Recept za pravljenje jabukovog sirceta

Nepročitan postod Maximus Ruralis » 25 Okt 2012, 12:12

Nece ovaj link,pa evo ceo tekst.Jako poucno i korisno.Da ponovim da je kod tova pilica nezamenljivo,jer redi krv,cisti krvne sudove i cini ih elasticnijim,pa je infarkt pilica,ako se jos postuje i svetlosni rezim,sveden gotovo na nulu.


Kako se pravi jabukovo sirće?


Da biste napravili jabukovo sirće u domaćim uslovima, potrebne su vam, pre svega, dobre, zdrave i neprskane jabuke. Ukoliko imate mogućnosti da pravite sirće od divljih, samoniklih vrsta, utoliko bolje. Odaberite najpre potpuno zdrave plodove, a zatim ih usitnite zajedno sa semenom.

Jabučnu pulpu (usitnjeno "meso" jabuke) zajedno sa sokom koji su ispustile tokom mlevenja ili seckanja, stavite u odgovarajuće sudove, kao što su staklene tegle, plastične posude ili burad. Po potrebi se može dodati malo vode i šećera, ukoliko se sirće pravi od nedovoljno sočnih i slatkih vrsta. Posuda se povezuje višeslojnom gazom i ostavlja i ostavlja na mestu gde temperatura ne pada ispod 18 stepeni i ne prelazi 25 stepeni. Fermentacija traje oko 25 do 30 dana, na suncu nešto kraće.


Posle završenog procesa sirće se pažljivo procedi i razliva u čiste boce. Boja treba da mu je svetlo žuta i bez taloga. Kada se zapazi da je fermentacija gotova i da je sirće dovoljno kiselo, sve procediti najpre kroz ređe, a zatim i kroz gušće sito, a na kraju i kroz višeslojnu gazu, da bi se dobila bistra tečnost. Sirće sipati u boce, hermetički zatvoriti i čuvati na hladnom i mračnom mestu.

Posle završenog procesa, sirće se pažljivo procedi i razliva u čiste boce. Boja treba da mu je svetložuta i bez taloga. Čuva se na hladnom i tamnom mestu, a rok upotrebe mu je praktično neograničen.

Sirće je odličan izvor vitamina B i D, kalcijuma, gvožđa, fluora, magnezijuma, mangana, fosfora, silicijuma i sumpora. Ono takođe sadrži korisne enzime i glavne aminokiseline. Svojom kiselošću, sirće poboljšava apsorpciju gvožđa i kalcijuma, dva minerala koji ženama obicno nedostaju.

Optimalna doza jabukovog sirceta koju treba uzeti u toku jednog dana je rastvor od 2 kašike sirceta u mlakoj void uz dodatak dve kašike meda.

Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmene materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima, dobro se pokazao u povećanju plodnosti - kao kod ljudi tako i kod životinja, i u lečenju noćnog mokrenja kod dece. Dokazano je i da jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije..

Neki od saveta za korišćenje jabukovog sirćeta:

Protiv glavobolje

Popiti času vode u kojoj su razmućene dve kasike meda i dve kašike jabukovog sirceta.

Protiv opekotina

Na opekotinu naneti jabukovo sirće nekoliko puta. To će sprečiti pojavu pliha i ublažiti bol.

Za snižavanje krvnog pritiska

Tri puta dnevno piti čašu vode sa dve kašičice jabukovog sirćeta.

Za ispiranje grla

U čašu vode sipati kašičicu sirćeta i ispirati grlo na svaka dva sata.

Protiv nolova u sinusima

Na svaki sat, sedam puta popiti čašu vode u kojoj je razmućena kaščica jabukovog sirćeta

Protiv ekcema

Obolela mesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.

Za mršavljenje

Svako jutro na prazan zeludac piti casu vode sa jednom do dve kasicice sirceta ili uz svaki obrok popiti casu vode sa dve kasicice sirceta. Terapija traje dva meseca. Jabukovo sirce utice na sagorevanje suvisnog masnog tkiva.

Protiv proširenih vena

Svakog jutra i veceri istrljati cistim jabukovim sircetom kozu preko prosirenih vena i dva puta dnevno popiti casu vode sa dve kasicice sirceta. Ova terapija traje mesec dana.

Protiv mitisera

Jedan deo jabukovog sirceta izmesati sa osam delova vode i tom tecnoscu tri puta dnevno prskati lice.

Dragoceno protiv trovanja

Antisepticko dejstvo sirćeta korisno je i za sistem organa za varenje. U srednjem veku, namirnice za koje se smatralo da su pokvarene potapale su se u sirće da bi se smanjila njihova štetnost. Danas se preporučuje da se pije rastvor jedne supene kašike sirćeta u časi ključale vode kao prevencija dijareje.

U borbi protiv parazita

Zahvaljujuci svojoj kiselosti, sirće ima cudesna "odbijajuca" svojstva. Ispiranje kose sircetom posle šamponiranja omogućava trajno uklanjanje vaški, a primenjeno na telo tera buve. Ako njime prebrišete krevet i dušek, uklonićete opasnost od pojave crvića. Takođe možete dodati jednu do dve supene kašike sirćeta u vodu u kojoj perete povrće i oterati razne insekte.

Posle ujeda insekta

Rimljani, koji su verovali da sirće deluje protiv ujeda otrovnih životinja, preuveličavali su njegove moći. Ipak, ako ga nanesete na kožu posle opekotine od meduze, otok će se odmah smanjiti. Takodje deluje i prilikom ujeda ose, mrava ili pauka, ciji otrov moze da neutralise.

Odlično za kosu

Sirće blagotvorno deluje na kosu. Nanesite ga na kosu pre šamponiranja da podstakne lokalnu mikrocirkulaciju, osveži kožu glave i spreči opadanje kose. Takođe je dragoceno u borbi protiv peruti i svraba. Dodajte sirće poslednjoj vodi za ispiranje, da bi vam kosa bila sjajnija i mekša.

Nega problematične kože

Sirće sprečava pojavu većih bubuljica i isušuje manje. Dovoljno je pomesati jednu supenu kašiku sirćeta sa pola litre mlake vode i ispirati lice svake večeri posle umivanja. Zahvaljujući svojim svojstvima antioksidansa, sirće sprečava i prevremeno starenje kože lica. Kiselost sirceta pospešuje uklanjanje mrtvih površinskih ćelija i podstiče obnavljanje ćelija.

Autor: Snežana Đaković
Moz da bidne,al ne mora da znaci...!!!
Korisnikov avatar
Maximus Ruralis
 
Postovi: 1360
Teme: 12
Pridružio se: 09 Dec 2011, 21:47
Lokacija: Raska

Re: Recept za pravljenje jabukovog sirceta

Nepročitan postod Mrvica » 03 Feb 2013, 02:40

Pitanje?Koliko kilograma treba jabuka za bure od 5o lit.da se ,mogu li nalije vodom da bi se dobilo sirce mogu li jabuke sa pijace obicne.
Kaludjer koji je prodao svoj ferari
Korisnikov avatar
Mrvica
 
Postovi: 569
Teme: 1
Pridružio se: 09 Avg 2012, 19:00
Lokacija: Leskovac

Re: Recept za pravljenje jabukovog sirceta

Nepročitan postod MilanM » 31 Mar 2013, 02:22

Imam problem sa jabukovim sircetom koje sam rpavio letos, problem je sto nikako da dobije kiselost mnogo sporo to ide, procedio sam ga u plasticno bure, sirce je zute boje i dalje hvata u buretu krpu odozgo ali nije kiselo, bure se nalazi u podrumu. Ne znam da li je posledica slabe kiselosti sto sam ubacivao zelene jabuke ili nesto drugo ili ce se ukiseliti samo mu treba vise vremena
MilanM
 
Postovi: 164
Teme: 2
Pridružio se: 03 Dec 2011, 00:14

Re: Recept za pravljenje jabukovog sirceta

Nepročitan postod ПАСТИР » 31 Mar 2013, 20:29

Па, да Ти кажем, некада је потребно и две године да би се добило јабукови сирће, а некад може и за две недеље. :D
Решење "проблема": минимална температура 15, а оптимална од 20 до 25 степени целзијуса.
Korisnikov avatar
ПАСТИР
 
Postovi: 70
Teme: 8
Pridružio se: 06 Nov 2012, 11:44
Lokacija: SRB - Јагодина

Re: Recept za pravljenje jabukovog sirceta

Nepročitan postod Maximus Ruralis » 01 Apr 2013, 21:41

Odgovor za temperaturu je dobar,ali ja bih dodao da je veoma vazno od kojih jabuka se pravi sirce.Male,sitne,kod nas ih zovu divljake,su idealne za pravljenje sirceta.Veoma brzo se ukisele i sirce je toliko jako da stipa za oci.
Ako se koriste druge vrste jabuka, neophodno je dodati na pocetku malo starog sirceta,kao i pekarski kvasac,ali o tome smo vec pisali u temi.
Moz da bidne,al ne mora da znaci...!!!
Korisnikov avatar
Maximus Ruralis
 
Postovi: 1360
Teme: 12
Pridružio se: 09 Dec 2011, 21:47
Lokacija: Raska

Re: Recept za pravljenje jabukovog sirceta

Nepročitan postod MIRKOPOZEGA » 01 Apr 2013, 21:50

Mој пријатељ иначе по стурци агроном,сирће прави од цеђеног сока слатких јабука,и то користећи талог од предходног сирћета који чува целе године ,убацујући мало воде и шећера.Иначе је сирће одличног укуса и не прејако.Одлично за људску употребу.То што штипа за очи је концентрована сирћетна киселина
Korisnikov avatar
MIRKOPOZEGA
 
Postovi: 3301
Teme: 4
Pridružio se: 20 Avg 2012, 23:58
Lokacija: Пожега

Sledeća

Povratak na Tovni pilići

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

  • Advertisement