• Advertisement

Paraziti kod ovaca

Saveti i iskustva veterinske zastite ovaca

Moderatori: todor, mikica jovanovic

Favorites: draganpan
Followers: draganpan

Paraziti kod ovaca

Nepročitan postod Maestro el Grande » 08 Dec 2011, 21:20

Paraziti kod ovaca

Postoji veliki broj parazitskih bolesti što je rezultat postojanja velikog broja parazita. Kod životinja mogu se manifestovati vidljivi znaci kao što su: slaba telesna kondicija, slabost, gubitak apetita, pojava naduvenog somaka, proliv, malokrvnost, edem (otok), abortusi, opadanje ili slaba vuna,a ponekad dovodi i do uginuća.

Slika Slika Slika

O parazitima se dosta priča, a jako malo zna. Paraziti su organizmi koji žive u ili na drugom organizmu tj. na račun svog domaćina.
Kada parazit živi u telu domaćina, on se naziva endoparazit, dok se onaj koji živi na površini tela domaćina naziva ektoparazit.

Paraziti mogu prouzrokovati velike štete na domaćinu, zato što uzrokuju parazitske bolesti. Postoji veliki broj parazitskih bolesti što je rezultat postojanja velikog broja parazita. Kod životinja mogu se manifestovati vidljivi znaci kao što su: slaba telesna kondicija, slabost, gubitak apetita, pojava naduvenog somaka, proliv,malokrvnost, edem (otok), abortusi, opadanje ili slaba vuna,a ponekad dovodi i do uginuća.
Od najvažnijih parazita kod ovaca razlikujemo: Protozoe: kokcidia, piroplazma, toksoplazma; Helminte: trematode, cestode, nematode; Ektoparaziti (spoljašnji paraziti): insekti,krpelji i šugarci.

Metilj
Postoje Veliki i Mali metilj. Veliki Metilj (Fasciola Hepatica) je parazit koji živi u jetri i žučnim kanalima ovaca, stvarajući kanale u jetri i na tak način uništavajući njegovu normalnu funkciju. Ova bolest se najčešće javlja u vlažnim regionima. Mali Metilj (Dicrocoelium dendriticum) njegovi neposredni domaćini su puž i mrav, a bolest se javlja u višim regijama. Ovce se zaraze metiljem kada zajedno sa hranom i vodom u svoj organizam unose i mlade metilje. Oboljele ovce izmetom izbacuju jaja i na taj način zaraze pašnjake. Teško oboljele ovce mogu umreti bez vidljivih simptoma. Ovce pokazuju potištenost, slabost, lako se zamaraju i imaju podvilični otok. U jetri po klanju ovih životinja, može se primetiti sitni paraziti braon boje, nalik na listiće. Što se tiče zaštite od metilja, treba izbegavati vlažne i vodene pašnjake za ispašu. Metiljavost (pašnjaci su često izvor metiljavosti stoke, tako da je potrebno životinje pre izgona na pašu dehelmintisati-očistiti od glista).

Pantljičare
Pantljičare ili cestode su paraziti koji ne nanose velike štete ovcama. Najvažniji vidovi pantljičara su:
• Moniezija dugački, beli, pljosnati crvi, koji mogu biti prisutni u crevima nakon klanja, ali lako mogu i da se primete u izmetu. U slučajevima začepljenja creva moguć je gubitak apetita, slaba telesna kondicija kod oboljelih ovaca a i jagnjadi. Ovaj parazit ne nanosi mnogo štete, ali u većem slučaju prouzrokuje začepljenje creva, naročito kod mladih jagnjadi, a lako se zaraze kada zajedno sa hranom pojedu i zaražene grinje.
• Cisticerkoza odrasli paraziti žive u crevim pasa. Ovce se zaraze prilikom ishrane hranom ili vodom zaraženom jajima koja su izbačena u spoljnu sredinu putem izmeta pasa. Moguća je pojava gubitka apetita i telesne težine kod oboljelih ovaca. Prilikom klanja primenjuju se mali mehurići (larve) parazita u telu ili u organima ovaca.
• Ehinokokoza javlja se kod ovaca ali je opasna i za ljude. Ovce se zaraze preko zaražene hrane ili vode. Prilikom klanja ovaca mogu se primetiti manji ili veći mehurići pantljičare na organima (posebno pluća i jetra). Ovce se ne leče. Preporučuje se pravovremeno klanje i uništavanje organa oboljelih ovaca.

Krpelji
To je vidljiv sitan parazit koji siše krv, sa 4 para nogu. Kod teško zaraženih ovaca javlja se slabokrvnost i gubitak telesne mase. Najčešće se javlja i paraliza koja započinje od zadnjih nogu, sa slabošću i nekoordiniranim pokretima i širi se prema prednjim nogama, vratu i glavi. U ovom slučaju ako je lečenje neadekvatno ovce umiru. Oboljenje se javlja u rano proleće, kod mladih ovaca. Objekti gde se drže ovce treba tretirati insekticidima. Ovce se mogu lečiti od krpelja kupanjem u rastvorima insekticida u proleće i jesen.

Šuga
Parazitska bolest prouzrokovana od nekoliko različitih parazita, mogu da prouzrokuju različita oštećenja kože zato što žive u različitim slojevima kože. Od znakova oboljena najznačajnija su svrab, gubitak vune i kraste na mestima bez vune. Šuga se leči kupanjem ovaca u rastvorima insekticida u proleće i jesen.
Autorka: mr Vesna Marinković

;)
"Godine prolaze, prolaze u nizu - Dalje smo od mladosti, a starosti blizu - Prijatelju drži se, drži nedaj se - Još sto leta, mladi smo, još ne predaj se!"
Korisnikov avatar
Maestro el Grande
 
Postovi: 332
Teme: 58
Pridružio se: 01 Dec 2011, 09:02
Lokacija: skoro Beograd

Re: Paraziti kod ovaca

Nepročitan postod topalovic » 08 Dec 2011, 22:21

Cica ja oko djurdjevdana sisam ovce ,secem papke i obavezno ih vakcinisem(faskoverm,ivemektrin) i dajem im vitoligam a posle sest meseci ponavljam isti postupak samo bez sisanja.... :-@
Celi život malo traje,puno uzima,a malo daje.
Zato živi,ne misli na krizu jer život je jedan i nema reprizu!
Srbija je vecna dok su joj deca verna!!!!
Korisnikov avatar
topalovic
 
Postovi: 365
Teme: 7
Pridružio se: 02 Dec 2011, 18:04
Lokacija: Grabovac kod Obrenovca

Re: Paraziti kod ovaca

Nepročitan postod draganpan » 08 Maj 2012, 07:45

Koji lek je najbolji za jagnjad protiv moniezije. Tretirao sam jagnjad nilzanom 2 puta bez uspeha. Ako neko zna treba mi hitan odgovor.
Ko hoće naći će način, a ko neće naći će opravdanje
Korisnikov avatar
draganpan
 
Postovi: 1144
Teme: 8
Pridružio se: 01 Dec 2011, 21:20
Lokacija: Raska

Re: Paraziti kod ovaca

Nepročitan postod ivanm » 08 Maj 2012, 17:39

Zezno me portal, pa mi se izbrisao ceo post, a sad me mrzi ponovo sve da pišem - ukratko-> promeni lek ( ništa ne flai starom dobrom albendazolu), ali moraš ili da istovremeno tretiraš SVE ovce (mlada i stare) ili da jagnjad držiš potpuno odvojeno od ovaca, inače uzalud ti ceo trud i trošak, jer se paraziti sele od lečenih ka nelečinim i nazad...
Korisnikov avatar
ivanm
 
Postovi: 959
Teme: 30
Pridružio se: 03 Dec 2011, 00:00
Lokacija: Пожаревац и Гај (општина Ковин)

Re: Paraziti kod ovaca

Nepročitan postod zarius011 » 25 Avg 2012, 12:54

jedna ovca ima ucebanu vunu. Takva je bila i kad sam ju kupio. U proljece sam ju osisao, okupao ju sugovanom. Vuna joj uopste ne opada. Samo je ucebana. Sad kad joj je vuna opet porasla opet je ucebana. Nije svugdje, vec mjestemicno. Dobila je jacu dozu faskoverma prije nekih mjesec i po. Ali opet isto. Povremeno se cese, alio nista strasno. Sta mislite sta bi moglo da bude i da li je kasno da ju opet osisam (brzo ce zima) pa da ponovim kupanje sugovanom?
Korisnikov avatar
zarius011
 
Postovi: 1315
Teme: 3
Pridružio se: 20 Avg 2012, 23:49
Lokacija: Glamočani (okolica Banja Luke)

Re: Paraziti kod ovaca

Nepročitan postod milos bota » 25 Avg 2012, 15:48

topalovic je napisao:Cica ja oko djurdjevdana sisam ovce ,secem papke i obavezno ih vakcinisem(faskoverm,ivemektrin) i dajem im vitoligam a posle sest meseci ponavljam isti postupak samo bez sisanja.... :-@


gde si kupovao faskoverm i pošto je
Korisnikov avatar
milos bota
 
Postovi: 591
Teme: 27
Pridružio se: 04 Dec 2011, 13:06

Re: Paraziti kod ovaca

Nepročitan postod Велимир » 27 Avg 2012, 09:32

Зариус, слободно је можеш шишати али ућебана вуна не би требало да има везе са шугом, код шуге вуна опада. Можда јој је једноставно такав квалитет вуне који се лако ућеба.
Korisnikov avatar
Велимир
 
Postovi: 975
Teme: 8
Pridružio se: 22 Avg 2012, 10:08
Lokacija: Љиг

Re: Paraziti kod ovaca

Nepročitan postod MIRKOPOZEGA » 08 Sep 2012, 20:52

http://www.vet.bg.ac.rs/~nenaaleksic/do ... OLESTI.txt

Ovde se moze procitato nesto vise o parazitima,vreme pojave,terapije,simptomi itd
Korisnikov avatar
MIRKOPOZEGA
 
Postovi: 4451
Teme: 9
Pridružio se: 20 Avg 2012, 23:58
Lokacija: Пожега

Re: Paraziti kod ovaca

Nepročitan postod Велимир » 03 Okt 2012, 19:24

Миљко је помињао да раде у свом стаду паразитолошке анализе код оваца. Можеш ли објаснити поступак,претпостављам уз помоћ микроскопа да се то ради.
Korisnikov avatar
Велимир
 
Postovi: 975
Teme: 8
Pridružio se: 22 Avg 2012, 10:08
Lokacija: Љиг

Re: Paraziti kod ovaca

Nepročitan postod MIRKOPOZEGA » 03 Okt 2012, 19:34

VEljo koga pitas da ti objasni
Korisnikov avatar
MIRKOPOZEGA
 
Postovi: 4451
Teme: 9
Pridružio se: 20 Avg 2012, 23:58
Lokacija: Пожега

Sledeća

Povratak na Bolesti i veterinarska zaštita

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

  • Advertisement