Beshla je napisao:drogan014 je napisao:...ali nisam stao već sam pronašao krajem marta stablo Elongate u Beogradu i nakupio nešto semena, stim da je drvo staro 8 godina, dosta je visoko, grana se odprilike sa krošnjom oko 8 metra, na visini od 1,3 metra merio sam obim koji je 159 cm, što znači prečnik na toj visini mu je oko 50 cm deluje dosta impresivno. Posadio sam pre 12 dana oko 1500 semenki(duplo su veće od ovih semenki sa mlađeg stabla) u kontejnere i koristio slavol za naklijavanje, i već 4 dan krenulo nicanje, do juče niklo je oko 700 komada. dosta bolje izgledaju od onih sa sitnijim semenom, veličina je do 3 cm sa dva lista, čupkao sam da vidim i koren je vretenast i iste dubine kao i stablo ako se to može reću za toliko malu biljku. videćemo kako će se održati, kad izađu još dva lista presađujem u saksije i nosim na kondicioniranje u plastenik.
Kako znate da li je P. elongata ili P. tomentosa? Na mnogim forumima sam procitao da je potrebno dodatno osvetljenje da bi seme uopste klijalo. Kakva su vasa iskustva?
Да сам сигуран да сам у Београду нашао страбло елонгате сигуран сам 100%, самном је био дипломирани шумар који ми је и то потврдио, трагање је било вишедневно а све на основу писане документације из научног рада о проценту клијавост семена ЕЛОНГАТЕ и одакле су изимана семена и са ког стабла, дефинисано је био део београда али са сликом и на основу препознавања околине дрвета смо је и пронашли, изглед стабла, крошње ,семених чаура и јастучића одговара 100% морфолошком опису стабла и семена....
али код нас је регистровано у Кусићима код Пожаревца Овлашћени објекат за скупљање семена елонгате и томентосе. тамо има посађено укупно 1 Ха Елонгате и Томентосе.Ово стабло у Београду је СТАРО 10 А НЕ 8 ГОДИНА(потврђено из више релевантних извора).
што се тиче клијања причам о мом искуству. садио сам их у контејнере у субстрату за ницање најситнијег семена, наклијавао сам са славолом да разгради целулозну опну око семена, прекривао сам танким слојем истог супстрата и резултати су били половични, а разлог је (касније сам сазнао о клијању) семе нема довољно енергије за клијање и потребна му је енергија сунца(иначе клијање је надземно). е сад није проблем кад никне и крене до фазе 2 листа, треба му обезбедити константну температуру и влажност, наравно сунце обавезно. Имао сам велики број угинућа биљака у овој фази(топло-сунчано и хладно-облачно) јер је колебање температуре било драстично и у априлу и у мају а и мали број СУНЧАНИХ САТИ(када нема довољно сунца нагли раст биљке је неминован због борбе да недостатак светлости надомести; стабло је доста танко, прозирно и преосетљиво а најважније раст стабла непрати идентичан развој кореновог система..... Један део сам преживелих пресађивао у саксије 6х6х6 и додао у воду за заливање органско водотопиво ђубре НПК 20:20:20 са
алгама у односу 1грам на 1 литар воде(биљке храниво апсорбују одмах) и ту су ми резултати били одлични(99%),иначе једном заливам са овим а два наредна пута чиста вода и тако у круг. Најбоље се видела разлика по боји листа која је постала тамно зелена после сваког заливања органским ђубретом. да им треба додатног светла слажем се у потпуности али обожава и азот.