nikolic je napisao:@ torlak> hvala na toleranciji...

...таки смо ти ми Tорлаци,а и болећива сам на презиме из твог ник-а
Од наших овде форумаша чини ми се да @drogan014 има највеће искуство и знање о Пауловнији.Несебично и врло коректно-конкретно је одговарао у више наврата,свака му част.
Ја сам аматер да већи не мож` бити ал ето колко знам покушаћу,....: после десетак година раста, пауловнија одлази у категорију "ооогромноооо дрво" и треба сигурно да поведемо рачуна где садимо и колико стабала.Узми у обзир и јак,дубок корен и избегни близину инсталација(како подземних тако и надземних).
Чеповање је,колико сам схватила,хоризонтално пресецање стабла у циљу одстрањивања измрзлог дела.То се ради у пролеће кад се могу уочити окца која раде и она која не раде.Стабло се реже
хоризонтално тик изнад задњих неизмрзлих окаца.За једногодишње,па и двододишње честа је појава да стабло измрзне скроз на скроз па му чеповање и није потребно.
Ново стабло се појави из корена.
Место где чепујеш заштитиш добро оном масом коју користе воћари и калемари (калемарски восак).
Ја имам две којима је ово трећа година раста .Сада су високе нешто изнад 2м.Заштитићу их некако преко зиме да мраз што мање оштети.
Нове, из семена, су ми још у саксији,... мале (10-12 см.),цигљаве,нежне и немам још појма где ћу и како ћу са њима ове зиме.......
Ово све важи за саднице када их сам од семена однегујеш.
Поменути АСУНИОН има саднице које су прилагођене нашој клими и отпорне су на минус. По мом мишљењу исплати се купити код њих јер добијеш квалитет и избегнеш многа зезеања и муку.нарочито ако је мањи број садница у питању.